Україна ніколи не забуде участі українців світу в боротьбі з московським агресором

16:28 27 лютого 2022 р.

Фото до новини

Академік НАН України Микола Жулинський, голова Товариства зв’язків з українцями за межами України та директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, академік звернувся до українців світу в момент, коли Україна героїчно відстоює свою свободу в боротьбі з російськими загарбниками.

Публікуємо повний текст листа:

Звернення до українців світу

Дорогі наші брати і сестри!

Дорогі українці – сини і дочки великого українського народу, розселені на всіх меридіанах і паралелях нашої планети!

Прийміть щирі вітання від імені Товариства зв'язків із українцями за межами України і слова глибокої вдячності за вашу підтримку в ці драматичні дні для України, коли знавісніла від жадоби відтворити імперію путінська Росія вчинила збройну агресію проти незалежної України.

Майже в ту ж годину, коли президент Російської Федерації оголошував про початок вторгнення російської регулярної армії в Україну, відійшов за межі земного життя видатний вчений-інтелектуал, один із чільних діячів громадсько-політичного руху за свободу і незалежність Іван Дзюба. Його ще за життя вважали моральним авторитетом нації, гуманітарним обличчям України. І ось Івана Дзюби не стало. Цей енергійний борець за долю української мови, культури, науки, за долю Української Держави полишив  земний світ в цей чорний день 22 лютого, який стане чорним днем  для путінської Росії. Від цього дня, ми переконані, і розпочався крах путінської імперії – держави-терориста.

Як нині не згадати поему «Кавказ» Тараса Шевченка, в якій син поневоленого українського народу підняв мужній голос на захист гордих і свободолюбивих народів Кавказу, підданих Російською імперією жахливому геноциду. Академік Іван Дзюба в рік 150-річчя від дня написання Шевченком «Кавказу» в дослідженні «Застукали сердешну волю…» роз’яснює, чому і на нинішню Росію лягають криваві відблиски кавказьких воєн і чому цей кавказький рефлекс став «невід’ємною прикметою політичного і духовного життя Росії».

Знищити, розграбувати, приєднати і впокорити – ось суть кількасотлітньої агресивної політики Росії, яку нині прагне реалізовувати військовим вторгненням в Україну Путін. Та ми боремося і віримо в нашу перемогу. Ввесь народ піднявся на боротьбу з російським агресором. Ми як ніколи сьогодні об’єднані любов’ю до нашої Батьківщини і вірою в наше переможне завершення цієї війни. Недалекий той день, коли розвалиться і новочасна Росія, як розвалилася Російська імперія, імперія комуністична ­– СРСР, бо всі «визвольні походи» – на Кавказ у дев’ятнадцятому столітті та в столітті двадцятому – так зване «умиротворення» непокірної Ічкерії, і в столітті двадцять першому, коли путінська Росія захопила Український Крим, здійснила агресію в Грузію, на Схід України, не минуться безкарно для Росії.

І ось тепер, коли уже третій день триває повномасштабний наступ російської армії на Україну, коли агресор бомбить наші міста, ракети вціляють в дитячі садки й житлові будинки, коли вбивають мирних мешканців, мародерствують, ми бачимо, як українці в Австралії і в США, в Туреччині і Франції, в Італії і Польщі, в Грузії і в багатьох інших країнах світу виходять на протестні акції на підтримку дорогої для них батьківщини.

Ми в Україні вдячні Вам, дорогі брати і сестри, за цю важливу для нас підтримку, ми пам’ятаємо, не забуваємо, як ваші батьки та діди боролися і вірили у воскресіння й постання незалежності України. Боролися і тим, як нині боретеся й ви, за збереження і плекання  рідної мови і культури, віри і звичаєвих традицій, як духом і ділами єдналися з рідним краєм, творили українську світову спільноту. Багато в чому завдяки закордонним українцям Україна відкрилася світові як незалежна національна держава. І ось тепер, коли Україна посіла достойне місце серед демократичних держав світу, на її свободу і незалежність посягнув кривавий режим путінської Росії.

Нам, Україні, сьогодні важко. Ми боремося. Наша армія героїчно відбиває атаки ворога, ми як ніколи згуртовані і готові боронити свою землю до повної перемоги. І вона, ця перемога добра над злом, буде!

Глибока і щира вдячність Світовому  конгресу українців, його президенту Павлу Гроду, в.о. голови СФЖУ Євгенії Петровій, голові Європейського конгресу українців Богдану Речинцю, багатьом-багатьом українським організаціям і громадам за надання нам ще від часів першого вторгнення російських військ на Донбас та окупації Криму великої гуманітарної та військової допомоги. Але сьогодні особливо важлива і ваша, дорогі українці, духовна і моральна енергія, ваша і матеріальна допомога, аби прискорити неминуче відновлення територіальної цілісності України.

Ми в Україні з вдячністю згадуємо  енергійну діяльність закордонних українців, українських організацій, які так активно підтримують Україну в світі та сприяють тому, щоб така підтримка була і з боку тих країн, в яких вони проживають. Україна ніколи не забуде і особистої участі багатьох українців світу в боротьбі з московським агресором. У пам’ять українського народу навіки вкарбувався легендарний образ Героя України Василя Сліпака – геніального оперного співака, який загинув з кулеметом у руках у війні з російським окупантом.

Ми переможемо!

З нами Бог і наша віра в незалежну Україну!

З нами заповіт Тараса Шевченка: Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! Слава Україні! Героям Слава!

Микола Жулинський, 

голова Товариства зв’язків з українцями за межами України (Товариство «Україна – Світ»), директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, академік НАН України.  

Лукашенко зателефонував Зеленському: українська делегація зустрінеться з російською в районі річки Прип'ять

Останні дії Путіна розвіяли ілюзії багатьох у Німеччині: ця війна стане катастрофою для Росії, - канцлер ФРН

Перекладачка німецього видання Welt розплакалась під час перекладу останнього відеозвернення Зеленського (відео)

Білорусь скерувала війська в Україну: локації десантування

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів