Львівський метод лікування бджолами презентували на науковій конференції у Польщі

17:14 9 липня 2022 р.

Фото до новини

Відомий львівський лікар-апітерапевт Іван Пилипчук на міжнародній науковій конференції у Польщі розповів про ефективність методу бджоловжалювання, який він використовує уже понад 40 років.

На початку липня компанія “Sądecki Bartnik” у Малопольському воєводстві провела щорічну, 29-ту, міжнародну конференцію “Biesiadu u Bartnika”, присвячену розвитку бджільництва й апітерапії, інформує Dailylviv.com.

На конференцію організатори запросили з України першопрохідця-практика методу бджоловжалювання, відомого лікаря зі Львова Івана Пилипчука. Львів’янин має понад 40-річний досвід лікування пацієнтів методом ін’єкцювання пацієнтам бджолиної отрути (апітоксину) безпосередньо через жало бджоли.

“У цій події у Польщі щороку поєднується наука, здоров’я та природа. Цих два липневі дні були насичені великою кількістю нових знань, знайомств і яскравими емоціями. Дякую за можливість стати частинкою Biesiady u Bartnika, - сказав під час виступу на конференції Іван Пилипчук. - Також ми хочемо подякувати за постійну підтримку від початку війни і допомогу Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik”: колеги з Києва повезли два позашляховики, які вже невдовзі допомагатимуть нашим воїнам захищати рідну Україну”.

Свою програмну доповідь Іван Пилипчук акцентував на лікуванні бджоловжалюванням захворювань опорно-рухового апарату. Оскільки, за статистикою, в Україні близько 3,5 млн осіб мають таку проблему та спричинені нею загрозливі ускладнення, що вимагають безперервної багаторічної терапії та реабілітації. 

За словами львівського апітерапевта, офіційна практична медицина використовує низку лікарських препаратів для зовнішнього застосування при лікуванні захворювань опорно-рухового апарату. Але ці препарати не в повній мірі відповідають сучасним вимогам клініцистів, бо в більшості випадків не враховують особливості перебігу запально-деструктивних змін у суглобах і є недостатньо ефективними.

- З наукових спостережень відомо, що бджолина отрута має властивість потенціювати анальгетичний ефект лікарських засобів. Вона є багатим джерелом ферментів, пептидів і біогенних амінів. В отруті налічуються 18 активних компонентів, які мають фармацевтичні властивості. Апітоксин знімає гострі болі, значно зменшує запалення, відновлює рух у суглобах, забезпечує протизапальний, анальгезуючий і біостимулюючий ефекти, відновлює функцію судинного русла, сприятливо впливає на обмін речовин. Ґрунтуючись на цих даних, ми вирішили підтвердити такі властивості на практиці при лікуванні пацієнтів з хронічними захворюваннями опорно-рухової системи, - зазначив лікар Пилипчук. 

Він перелічив, при яких хворобах показані бджоловжалювання. Нині є кілька десятків хворіб, перелік яких поступово збільшується. Бджоли ефективно лікують захворювання в таких розділах медицини, як неврологія, гастроентерологія, психіатрія, кардіологія, гематологія, пульмонологія, ревматологія, інфекційні хвороби, хірургія, оториноларингологія, урологія, дерматологія, ендокринологія, а також - імунні розлади, патології мікроциркуляції, запальні захворювання. 

Польських колег цікавила небезпека алергійних реакцій унаслідок бджоловжалювання.

За словами Івана Пилипчука, бджолина отрута - малоалергенна.

“Прояви алергії можливі менше, ніж у 2% людей. Анафілактичний шок трапляється вкрай зрідка. Набряк після укусу бджоли - це нормальна реакція організму на бджолину отруту (апітоксин), але вона аж ніяк не є алергією”, - пояснює лікар.

У Польщі, як наголосив Іван Пилипчук, апітерапія обмежена застосуванням бджолопродуктів. З апітоксину, наприклад, роблять креми, мазі, але його прямого впорскування через жало живої бджоли наші сусіди ще не практикують.

Довідка

Відома в Європі польська фірма "Sądecki Bartnik", яка майже 50 років професійно займається бджільництвом, зняла фільм про львівського лікаря фізіотерапевта-апітерапевта Івана Пилипчука задля поширення його лікувального методу бджоловжалюванням у Польщі.

У 1990 році Іван Пилипчук відкрив ліцензований Міністерством охорони здоров'я України приватний лікувальний заклад, який під патронатом профспілки працівників атомної енергетики і промисловості лікував потерпілих від аварії на ЧАЕС.

У 1993 році разом з доцентом Андрієм Лабінським на базі цього приватного лікувального закладу була заснована кафедра народної і нетрадиційної медицини Львівського державного медичного університету імені Данила Галицького.

Методику бджоловжалювання Івана Пилипчука використовують його учні і колеги в Україні і за кордоном.

DailyLviv раніше писав про Ефект побічного зцілення під час сеансів бджоловжалювання, - ексбанкірка зі Львова, Львів’янка зупинила коксартроз бджоловжалюванням за чотири курси, У Львові бджоловжалювання допомогло повернути мову пацієнтові нейрохірургії.

Жало лікувальної бджоли не можна виймати ще 20 хвилин, - лікар

Львівський апітерапевт повідомив, які бджоли лікують найефективніше

Перелік хвороб з показами для бджоловжалювання збільшується, – львівський лікар

Для айтівців бджоловжалювання корисніше, ніж масаж, - програмістка зі Львова

Бджоловжалювання зменшило міжхребцеву килу у львів'янина у 8 разів

Лікування аритмії бджоловжалюванням дослідили вчені у Львові





Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів