У Львові бджоли вилікували хворих на Лайма

09:31 5 серпня 2019 р.

Фото до новини

Цього року п’ятеро пацієнтів, яким діагностували хворобу Лайма, пройшли курс бджоловжалювання і цілковито вилікувалися від наслідків цієї недуги.

Про цю новину «Щоденний Львів» довідався під час інтерв’ю з львівським лікарем Іваном Пилипчуком про розширення переліку хвороб, які показані для лікування методом бджоловжалювання. 

П’ятеро пацієнтів, яким після укусів кліщів лікарі- інфекціоністи діагностували хворобу Лайма, пройшли необхідний курс лікування медикаментами. Але самопочуття хворих залишалося поганим. Пацієнти скаржилися на головні болі, субфібрильну температуру, втрату сну і апетиту,  зниження працездатності, синдром хронічної втоми.

- Хворі пройшли традиційний п’ятитижневий курс лікування бджоловжалюванням. Але кожен пацієнт лікувався за індивідуальною схемою: залежно від супутніх проблем з різними органами – печінкою, підшлунковою залозою, імунітетом. Для того, хто мав проблеми з імунітетом, акцент робили на імунній системі і оздоровленні органу, який може це провокувати. Всі пацієнти починали курс з одного бджолиного жала. А максимальна кількість лікувальних бджоловжалювань за один сеанс сягала двадцяти, - розповідає Іван Пилипчук.

Ефект лікування Іван Пилипчук пояснює дією бджолиної отрути, яка дуже потужно  впливає на віруси та бактерії. У цих висновках досвідчений апітерапевт спирається як на власну медичну практику, якою займається вже понад сорок років, так і на висновки американських вчених, які найбільше просунулися у дослідженні впливу бджолиної отрути на лікування хвороби Лайма. Бо саме в США ця недуга є другою - за швидкістю зростання - інфекційною хворобою після ВІЛ-інфекції.

ВВС повідомляє, що ще в 1997 році вчені з інституту Rocky Mountain Laboratories (штат Монтана) виявили, що пептид мелітин, який є основним компонентом бджолиної отрути, вбиває бактерії борелії. Саме вони спричиняють хворобу Лайма. Дослідники впливали на клітинні культури чистим мелітином і дійшли висновку, що речовина повністю блокує зростання Borrelia. Після контакту з мелітином бактерію фактично паралізує: вона втрачає здатність рухатися, а в цей час пептид руйнує зовнішню мембрану. Ще через деякий час мембрана починає розпадатися - і бактерія гине.

Єва Сапі, доцентка біології і досліджень навколишнього середовища в Університеті Нью-Хевена, яка вивчає хворобу Лайма, робить висновок, що бактерії борелії можуть змінювати форму в організмі, тому їх так важко знищити. Сапі з'ясувала, що традиційні антибіотики насправді не вбивають бактерії, а лише змушують їх мутувати у більш латентну форму. Щойно пацієнт припиняє приймати антибіотики як бактерії знову стають активними. У своїй лабораторії Сапі проводить випробування різних бджолиних отрут на всіх формах, які здатна творити бактерія, і поки що дослідження показують, що мелітин ефективний у всіх випадках. 

Львівські результати лікування хворих на Лайма збігаються з дивовижним фактом порятунку від цієї недуги американки Еллі Лобел, про яку писала ВВС.  

Еллі Лобел 15 років безрезультатно боролася з хворобою Лайма. І коли всі методи були вичерпані та хвора готувалася до смерті, на неї напав рій бджіл. Після вжалювань десятками комах американка кілька днів пролежала в ліжку з болями в усьому тілі, а потім ...почала одужувати.

Ще до захворювання Еллі отримала природничо-наукову освіту. Вона вважає, що її болі були зумовлені не алергійною реакцією на бджолину отруту, а реакцією на токсини вмираючих бактерій, відомою як реакція Яриша-Гексгеймера. Подібний синдром спостерігають у процесі лікування важкого сифілісу. Є версія, що певні види бактерій, коли гинуть, виділяють токсичні речовини, які викликають лихоманку, висип і інші симптоми.

"Усі ці роки я жила в постійному стані напів коми через запалення мозку, викликаного хворобою Лайма, - говорить Еллі Лобел. - Але раптово туман у моїй голові розвіявся. Я усвідомила, що знову можу ясно мислити - вперше за багато років".

Нагадаємо, відома у Європі польська фірма "Sądecki Bartnik", яка майже 50 років професійно займається бджільництвом, зняла фільм про першого львівського фізіотерапевта-апітерапевта Івна Пилипчука і його метод лікування. Цей фільм продублювали німецькою, англійською, російською мовами.

Довідка

Хвороба Лайма (також відома як — бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) - інфекційна хвороба, яку спричиняють борелії. Хворобу передають кліщі. Активність нападів кліщів на людей припадає на квітень-травень і серпень-вересень.  Ознаки хвороби Лайма: переважне ураження шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Поширена у Північній Америці та Європі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів