Хто такий Зевс: постать головного бога Олімпу в античній культурі і в сьогоденні

12:41 29 грудня 2022 р.

Фото до новини

Зевс - це значуща міфологічна постать, яка досі використовується в багатьох культурних творах, навіть не пов'язаних зі Стародавньою Грецією в тому чи іншому вигляді, у бізнесі та інших сферах.

Це пов'язано з унікальним поєднанням характеристик цього божества - це батько, цар і істота дивовижної сили. Інші подібні божества з подібних язичницьких пантеонів або повністю зникли з культурного поля, або майже стерлися - чому ж так сталося?

Зевс у міфології

Навіть ті, хто мало цікавиться міфологією чи історією, про Зевса здебільшого чули. Це грізне божество - лідер давньогрецького пантеону, який володів масою неймовірних можливостей, великою сім'єю і абсолютним лідерством на Олімпі, горі богів у Стародавній Греції.

Згідно з язичницькими свідченнями, що дісталися нам з античності, Зевс уявлявся своїм вірянам як неоднозначна, але могутня постать, що уособлює в собі ті багато якостей, які особливо цінувалися людьми того часу:

  • сила - як фізична, так і божественна;
  • атлетична статура і загалом тіло як вершина розвитку;
  • мудрість і далекоглядність;
  • володарювання силами природи;
  • плодючість.

Ті, хто небагато знає про цього бога, можуть заперечити, що Зевс представлений далеко не тільки як мудрий батько і могутній правитель - греки відобразили і спірні його сторони, як-от жорстокі вчинки та неоднозначне ставлення до дружин і дітей.

Звісно, це правда - свідчення подібного можна знайти в першому ж давньогрецькому міфі, який трапиться читачеві. Але варто пам'ятати, що норми моралі, прийняті зараз, і актуальні в античності сильно відрізняються. Тоді вважалося, що лідер суспільства - особливо божественного суспільства, може дозволити собі дуже багато вчинків, якщо це якимось чином йде на благо громади.

Загальний образ Зевса в міфології досить простий і не одягнений у незрозумілі терміни й формулювання. Побут цього божества й особливості його характеру докладно описуються у безлічі античних авторів. Це максимально маскулінний образ, який робить наголос на природну мужність і владу над богами та людьми. Можливо, саме схожість Зевса на свої творіння - людей, так приваблює тих, хто живе зараз. У самій Греції антична культура вже майже втратила свій вплив, натомість у решті світу - більш ніж актуальна в найрізноманітніших сферах бізнесу та культури. На сайті whoiszeus.com.ua детально описали Зевса, використання імені античного бога в сучасному світі.

Сімейне життя головного "бога-батька" в античній культурі

Зразковим сім'янином Зевса, звісно, назвати не вийде - особливо з погляду сьогоднішньої моралі. Але величезна частина його культу була заснована саме на його батьківській ролі.

Сім'я Зевса повністю відображала ідеальну будову сім'ї в уявленні стародавніх греків. Це була досить велика громада, що складалася з різних поколінь, у центрі та на вершині якої стояв патріарх. Дружина в божества була лише одна - Гера, але в міфах греків раз у раз згадуються інші жінки, жодними шлюбними узами з божеством не пов'язані.

Більшість дітей Зевса від Гери - це інші, не менш відомі божества античного пантеону. Це Апполон, Афіна, Гефест, Афродіта та інші, які також доволі міцно зміцнилися в сучасному культурному порядку денному. Раз у раз можна бачити нові фільми, ігри та мультсеріали, в яких античний пантеон у тій чи іншій формі бере участь.

Також варто згадати і не зовсім офіційну частину сім'ї Зевса - це напівбоги, які з'являлися на світ унаслідок його захоплення найрізноманітнішими жінками, як людьми, так і представницями інших рас. Наприклад, найбільший силач Геркулес - найяскравіший приклад.

Популярність Зевса у світі

Звісно, язичницьких культів уже не існує - хіба що у формі якихось зовсім нечисленних суспільств. Але античність, яка дала світовій культурі стільки всього хорошого в плані спадщини, вигравіювала у вічності й свою релігію. Зевс як божество досі дуже впізнаваний образ, який можна визначити навіть за непрямими ознаками.

Якщо це здається вам чимось самим собою зрозумілим, то достатньо згадати, як багато інших головних божеств, які разом із цивілізаціями, що їм поклонялися, зникли повністю. Наприклад, римський пантеон отримав дуже незначну репрезентацію в сучасності, хоча цивілізація римлян була порівняно великою.

Де можна зустріти згадки головного грецького божества:

  1. у кінематографі - зустрічається дуже часто;
  2. у літературі, як у художній, так і в дослідницькій;
  3. у відеоіграх і суміжних формах мистецтва та розважального контенту.
  4. У бізнесі Зевс, як символ, теж використовується дуже часто. Підприємців приваблює можливість вільного використання образу і його широка сфера застосування.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів