Рада ЄС погодила надання 35 млрд євро Україні від заморожених активів рф

22:37 9 жовтня 2024 р.

Фото до новини

У ЄС погодили надання Україні 35 мільярдів євро в рамках зобов'язань G7 щодо використання доходів від заморожених на Заході активів РФ.

Про це інформує DW, пише DailyLviv.com.

Рада Європейського Союзу схвалила надання Україні до 35 мільярдів євро в рамках зобов'язань країн Групи семи (G7) щодо виділення загалом до 45 мільярдів євро кредиту, який покриватимуть з доходів від заморожених на Заході активів Росії. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Ради ЄС, оприлюдненому в середу, 9 жовтня.

"Рада ЄС досягла домовленості щодо пакета фінансової допомоги Україні, включаючи виняткову позику макрофінансової допомоги у розмірі до 35 мільярдів євро та механізм кредитної співпраці, який підтримає Україну в погашенні кредитів на суму до 45 мільярдів євро, забезпечених ЄС і партнерами G7", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Світовий банк перевів Україну до категорії країн з доходами вищими за середні

Погашення цієї позики відбуватиметься коштом майбутніх доходів від заморожених на Заході російських активів, 70 відсотків яких зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear. Як розраховує Рада ЄС, кошти стануть доступними для України вже цього року, а кредит буде виплачений максимум через 45 років.

Однак для цього ще має проголосувати Європейський парламент, а потім Рада ЄС письмово затвердити рішення. "Країни-члени погодилися, що якщо Європарламент ухвалить пропозицію Єврокомісії без змін, Рада так само ухвалить текст без поправок", - ідеться у повідомленні. Після цього рішення набуде чинності наступного дня після публікації в офіційному журналі ЄС.

Доходи зі заморожених у Європейському Союзі російських активів становитимуть до €3 мільярдів на рік або €15 мільярдів в період з 2023 до 2027 року.

Нагадаємо, для підтримки боєздатності Україні потрібно щомісяця $1 млрд.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів