Сейм Польщі проголосував за закон про допомогу українським біженцям

00:26 10 березня 2022 р.

Фото до новини

Спеціальний закон регулюватиме питання щодо законності перебування українських біженців у Польщі, а також їх соціальну підтримку.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Onet.pl, пише Dailylviv.com.

За такий закон проголосувало 439 депутатів, тоді як проти – лише 12. В основному проти голосували представники ультраправої партії "Конфедерація".

Згідно до закону, після підтвердження особи біженці зможуть отримати податковий  номер PESEL, а їхнє перебування у Польщі може тривати 18 місяців із продовженням на аналогічний термін.

Поляки, які приймають сім’ї з України, отримають від місцевої влади підтримку – 40 злотих на день протягом двох місяців, тобто близько 1200 злотих на місяць. Для компенсації цих затрат буде створено "резерв спеціального призначення" для підтримки органів місцевого самоврядування.

Українські біженці матимуть право користуватися державними послугами, включаючи польською охороною здоров’я, а також віддавати дітей до польських шкіл.

У випадку працевлаштування вони матимуть змогу претендувати на соціальні програми, включаючи 500 плюс.

Варто зазначити, що законопроект викликав обурення опозиції через включення в нього норми, що жодним чином не стосувалася українських біженців.

Мова йде про норму про звільнення від кримінальної відповідальності державних службовців за рішення, прийняті під час пандемії COVID-19. Зрештою, цю норму вдалося відхилити – за неї віддали голоси 226 депутатів, проти – 229.

 

Польща готує Антипутінський щит

Учні і студенти з України зможуть продовжити навчання в Польщі

Спецзакон про допомогу біженцям із України в Польщі приймуть у четвер-п'ятницю

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів