5 міст світу, яких не зіпсувала пандемія коронавірусу, - рейтинг the Economist

19:36 10 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Міста на перших позиціях рейтингу - Копенгаген, Торонто, Сінгапур, Сідней і Токіо - показали, як загальна безпека зіставляється з почуттям соціальної згуртованості, загальної інтеграції населення та суспільної довіри.

Новий індекс безпеки міст, який щороку проводить дослідницький відділ журналу the Economist, містить не лише звичайні показники, як-от безпечна інфраструктура, цифрове життя, навколишнє середовище, але й готовність до пандемії та смертність від Covid-19. Кореспонденти BBC Travel, пише Dailylviv.com, поговорили з жителями цих міст про те, як пандемія зробила їхні міста безпечнішими, більш інклюзивними та стійкими. А також розпитали про те, що потрібно знати мандрівникам, коли вони, нарешті, зможуть їх відвідати.

Копенгаген

Столиця Данії увійшла до першої п'ятірки рейтингу насамперед завдяки таким параметрам, як використання відновлюваних джерел енергії, якість повітря, утилізація відходів, покриття лісом. Численні парки та галявини Копенгагена допомогли мешканцям пережити локдауни. Останній чинник був насамперед важливим під час локдауну, який повністю зняли з вересня 2021 року.

Дух єдності, притаманний данцям, і найкраще виражений словом samfundssind "дух спільноти", впливає на високу довіру серед громадян, зокрема й владі.

Індекс безпечних міст виявив високу кореляцію між контролем над корупцією та безпечністю життя. Тому не дивно, що данці, як мешканці однієї з найменш корумпованих країн світу, довіряли своїм інститутам і одне одному впродовж усієї пандемії.

Торонто

Найбільше місто Канади посіло друге місце в індексі загальної безпеки, з високими оцінками в інфраструктурі та безпеці довкілля.

Інклюзивна культура, в центрі якої ефективне спілкування між громадами, вплинула на обізнаність у питаннях пандемічних обмежень й вакцинації.

Низка програм вакцинації для окремих громад допомогли зробити місто безпечнішим. Наприклад, програма The Homebound Sprint Vaccination зробила перші дози щеплення мешканцям, які не могли вийти з дому. А робоча група "Чорні вчені за справедливу вакцинацію" забезпечила більш рівний підхід до щеплення населення.

Відчуттю безпеки сприяє й довга історія багатокультурності міста.

Сінгапур

Посівши друге місце у цифровій безпеці, охороні здоров'я та безпеці інфраструктури, Сінгапур швидко запровадив цифровий моніторинг та відстеження контактів ще у перші дні пандемії.

Країна також може похвалитися одним із найвищих у світі показників вакцинації (80% на цей час). Утім, уряд все ще вимагає суворого моніторингу та відстеження контактів з огляду на нові варіанти вірусу.

Туристам потрібно встановити програму TraceTogether або взяти в оренду телефон із програмою.

За допомогою іншого додатку Space Out tool можна відстежити кількість людей у магазинах або на пошті. Туристичні пам'ятки і торгові центри мають обмежену кількість входів. У них також працюють "посли безпечної відстані", які стежать за людьми й штрафують тих, хто порушує правила.

Сідней

Австралія була однією з перших країн, які повністю закрили свої кордони під час пандемії, і дотримувалася суворого карантину до позитивного результату.

Смертність від Covid-19 на душу населення в Австралії продовжує залишатися однією з найнижчих у світі.

У Новому Південному Уельсі щеплено 70% жителів, а тому найближчим часом обмеження скасують, а міжнародні кордони відкриються вже у листопаді.

Мешканці Сіднея відчувають себе захищеними не лише від пандемії, місто давно славилося високим рівнем особистої безпеки. 

Сідней посідає перше місце у галузі цифрової безпеки, яка передбачає конфіденційність, захист від кібератак та "розумне" місто.

Останній пункт передбачає, приміром, розміщення датчиків у контейнерах для сміття, ліхтарях і лавках, які збирають інформацію про транспортні потоки і діяльність пішоходів.

Розумне освітлення та мережі відеоспостереження покращують безпеку після настання темряви та заощаджують електрику у нічний час.

Так на півдні Сіднея вже встановлені центри ChillOUT - простори просто неба, де містяни можуть зустрічатися, підключатися до Wi-Fi та заряджати електроприлади. Дані про використання цих просторів надсилаються в адміністрацію міста для кращого розуміння, як громадяни взаємодіють з міською інфраструктурою.

Токіо

Після Олімпіади кількість випадків Covid-19 швидко знизилося, тому що Японія щепила 60% свого населення. У результаті країна оголосила про припинення надзвичайного стану та поступове скасування обмежень з кінця вересня 2021 року.

Наразі уряд заохочує громадян використовувати паспорти вакцинації, коли вони беруть участь у великих заходах. Уряд також пропонує підприємствам надавати власникам паспортів знижки або купони.

Токіо також увійшов у п'ятірку міст з безпечною інфраструктурою, яка включає безпеку транспорту, зручність для пішоходів та транспортні мережі.

"Від бюро знахідок на зупинках потягу до майже непотрібних замків для велосипедів у місті існує величезна повага до добробуту інших", - зазначає Сена Чанг, мешканка Токіо і засновниця журналу The Global Youth Review. Вона згадує, як загубила сумку для покупок у самому центрі міста, але знайшла її там же, де й залишила, разом із запискою з добрими словами.

"Багатовікова культура колективізму і велика повага одне до одного роблять Токіо найбезпечнішим містом, в якому я колись жила", - каже жінка

Пандемія коронавірусу COVID-19 - не остання, - голова ВООЗ

Пандемія коронавірусу по-різному зменшила пасажиро-транспортний потік на кордоні з ЄС

Четверта хвиля пандемії в Європі може початися на зламі липня і серпня

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів