Якщо ЄС визнає український "паспорт вакцинації" або ж ні

21:54 31 березня 2021 р.

Фото до новини

В Україні розроблять єдиний документ для вакцинованих від COVID-19 для міжнародних поїздок і внутрішнього користування.

Про це у розмові DW у середу, 31 березня, повідомив заступник міністра охорони здоров'я України Ярослав Кучер, пише Dailylviv.

Підтвердження про щеплення можна буде отримати у вигляді електронної чи паперової довідки, повідомили у МОЗ. Остаточну версію документа ще допрацьовують, повідомив заступник глав МОЗ України.

За даними МОЗ, розроблений документ насамперед буде необхідний тим, хто здійснюватиме поїздки за кордон.  За словами Кучера, міністерство насамперед орієнтуватиметься на вимоги Євросоюзу щодо міжнародного свідоцтва про вакцинацію. "Ми готові або інтегруватися до існуючої системи, або запустити свою в найкоротші терміни", - розповів заступник міністра.

Водночас, за словами представника МОЗ, "паспорти вакцинації" можуть почати використовувати і для відвідування публічних місць та заходів всередині країни. 

У МОЗ не називають конкретну дату запровадження "паспортів вакцинації". "Зараз ми обираємо шлях, яким іти. Якщо від ЄС, умовно кажучи, за зрозумілий період часу не буде уніфікованого рішення, ми запускаємо своє і починаємо кампанію визнання своїх документів", - додав співрозмовник DW.

Водночас у МОЗ визнають, що наразі немає конкретного бачення, як саме виглядатиме документ і на якій платформі працюватиме. У МОЗ передбачають, що такий документ, швидше за все, можна буде отримати через державний портал електронних послуг "Дія".

А керівник з розвитку електронних послуг в міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік повідомив DW, що розробники документу про вакцинацію чекають остаточних рішень з боку ВООЗ, "щоб на їхньому баченні реалізувати паспорт, який буде визнаватися всіма країнами".

"Самі паспорти Європа планує почати запустити з середини червня, навряд чи у нас це все раніше відбуватиметься. Є багато запитань, оскільки це медичні дані  і треба дотриматися балансу між захищеністю і не публічністю цих даних при створені документу, який дозволить спростити життя людини", - додали у Мінцифри.

Разом з тим, на урядовому сайті про вакцинацію наразі йдеться про те, що інформація про щеплення внесена до електронної системи охорони здоров'я та буде доступна сімейному лікареві. Видати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка обіцяють після звернення до закладу охорони здоров'я.

Нагадаємо, раніше глава МОЗ Максим Степанов заявляв, що розробка так званого "паспорта вакцинації" в Україні перебуває на фінальній стадії. Його зможуть отримати громадяни, які зроблять дві дози щеплення. Таких осіб станом на 31 березня в Україні лише двоє.

Як у Шегинях перетинають кордон після запровадження нових правил 30 березня (відео)

Хорватія з 1 квітня прийматиме не лише вакцинованих туристів

У лікарнях Львова - понад тисячу пацієнтів з пневмоніями

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів