У Польщі приймають спеціальний закон про допомогу українським біженцям

10:29 8 березня 2022 р.

Фото до новини

Українці, котрі втекли до Польщі від війни, зможуть легально працевлаштуватися в Польщі, а допомога, яку їм надають польські громадяни, буде вільна від податку.

Українські біженці зможуть отримати в Польщі ідентифікаційний номер PESEL і матимуть можливість користуватися пропозиціями польської системи охорони здоров’я, освітньої системи. Українці, котрі втекли до Польщі від війни, можуть також легально працевлаштуватися в Польщі, а допомога, яку їм надають польські громадяни, буде вільна від податку. Це – тільки деякі пропозиції законопроєкту про допомогу біженцям з України, який ухвалив польський уряд.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

У понеділок, 7 березня, Рада міністрів ухвалила проект закону про допомогу громадянам України у зв'язку з вторгненням Росії в цю країну, проєкт закону був представлений міністром внутрішніх справ та адміністрації Маріушем Камінським.

Проєкт спецзакону регулює питання, пов’язані з легалізацією перебування громадян України у Польщі. Відповідно до пропозицій законопроєкту, перебування українців, котрі приїхали до Польщі після російського воторгнення в Україну і декларували намір залишитися у Польщі, буде легальним упродовж 18 місяців, починаючи від 24 лютого.

Документ теж регулює питання продовження легалізації перебування у Польщі тим українцям, котрі вже були у Польщі перед початком широкомасштабної агресії Росії проти України.

Громадяни України також зможуть отримати ідентифікаційний номер PESEL. Українці, чиє перебування у Польщі буде легалізовано, зможуть отримати доступ до державної системи охорони здоров’я, ринку праці, а також освітньої системи. Громадяни України матимуть змогу користуватися в Польщі деякими видами соціальної допомоги.

Як передбачає законопроєкт, українські учні та студенти матимуть можливість продовжувати навчання у польських школах та університетах. Українські вчителі будуть мати можливість праці у польських освітніх установах, однак вимогою є достатнє знання польської мови.

Польща готує Антипутінський щит

Учні і студенти з України зможуть продовжити навчання в Польщі

Спецзакон про допомогу біженцям із України в Польщі приймуть у четвер-п'ятницю

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів