Російська церква в Україні має бути заборонена: законопроєкт

20:14 23 листопада 2022 р.

Фото до новини

Кремль використовує свою церкву для пропаганди і поширення ідеології «русского міра».

Про це написав у ФБ депутат ВР Микола Княжицький, інформує Dailylviv.com.

"Зараз очевидно, що будь-які структури, які здійснюють антиукраїнську діяльність, повинні припинити свою діяльність в нашій державі. Сьогодні ми зареєстрували законопроєкт, який покладе край російській православній церкві у нашій державі.

Проєкт Закону № 8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» має повністю заборонити діяльність РПЦ та її структур на території України.

Діяльність РПЦ має не релігійний, а політичний характер. Керівництво та духовенство РПЦ використовується для антиукраїнської діяльності, схвалює військову агресію Росії проти нашої держави, благословляє російських солдат, які несуть смерть мирному населенню України.

Також важливо, що, відповідно до Томосу, в Україні є єдина автокефальна Православна Церква. Відповідно до рішення Об‘єднавчого Собору 15 грудня 2018 року, вона отримала назву Українська Православна Церква (Православна Церква України).

А відтак, для уникнення маніпуляцій та введення в оману українських вірян, законопроект закріплює правило: використовувати слова «православний» в своєму найменуванні можуть тільки ті релігійні організації, які підпорядковані Православній Церкві України.

Ми не заперечуємо права на свободу віросповідання. Кожен може вірити у що і як хоче, або ж не вірити у ніщо. Але будь-які організації мають поважати право держави, дотримуватись законів і шанувати правопорядок.

Сподіваюсь, що законопроект знайде підтримку в залі. Це не теологічна дискусія.

Законопроект передбачає такі положення:

- встановлюються заборона діяльності на території Уфкраїни Російської православної церкви, релігійних організацій (об’єднання), які безпосередньо або як складові частини іншої релігійної організації (об’єднання) входять до структури (є частиною) Російської православної церкви, а також релігійних центрів (управління), які входять до складу чи визнають (декларують) у будь-якій формі підлеглість у канонічних, організаційних, інших питаннях Російській православній церкві;

- передбачається, що всі правочини пов’язані з використанням майна (оренди, найму, лізингу тощо), строк дії яких не закінчився, укладені між резидентами України з відповідною заборонено іноземною релігійною організацією, а також з юридичними особами, власником, учасником, акціонером яких вона є, припиняються достроково;

- встановлюються особливості найменування релігійних організацій, зокрема, можливість релігійної організації використовувати в своїй назві (як повній так і скороченій), найменуванні слово «православний» або «православна» у відповідних відмінках виключно у випадку, якщо ця релігійна організація у канонічних та організаційних питаннях підлегла Православній Церкві України".

Що знайшла СБУ у гніздах рускава міра промосковської церкви

Убили в келії: на окупованій Луганщині одним архимандритом МП стало менше

Паша Мерседес подарував на кордоні шоколадки і календарики, щоб вивезти ікони

Розвідка України назвала прізвища служителів московської церкви, які закликають до війни

У Дрогобичі московські попи обікрали церкву

Священники московської церкви в Україні хочуть церковного трибуналу над кірілом: скільки зібрали підписів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів