РНБО схвалила Стратегію національної безпеки України (відео)

23:05 6 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: unian.ua

6 травня 2015 року відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому було схвалено Стратегію національної безпеки України – основний документ оборонного планування.

Стратегія розрахована на реалізацію до 2020 року пріоритетів політики національної безпеки, а також реформ, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС і Стратегією сталого розвитку «Україна - 2020». Головне в Стратегії – створення нової системи забезпечення національної безпеки і оборони, спроможної гарантувати державний суверенітет і територіальну цілісність України від усього комплексу можливих загроз, насамперед, від збройної агресії.

Також Радою національної безпеки і оборони розглянуто питання щодо посилення обороноздатності держави та вжиття додаткових заходів для її забезпечення. Ретельно проаналізовано військові загрози та можливі сценарії розвитку ситуації, опрацьовано оперативні заходи щодо протидії військовій агресії.

На засіданні схвалено комплекс заходів щодо прискорення будівництва фортифікаційних ліній та рубежів, зміцнення оборонних і безпекових спроможностей держави, розвитку системи медичного забезпечення військовослужбовців. За зрив строків будівництва оборонних рубежів отримали догани голови Донецької і Закарпатської обласних державних адміністрацій.

Водночас, прийнято важливі рішення щодо розвитку потенціалу і системи управління оборонно-промисловим комплексом, забезпечення Збройних сил України і Національної гвардії сучасним озброєнням і військовою технікою національного виробництва, удосконалення ракетних технологій. Створено Міжвідомчу комісію з питань оборонно-промислового комплексу (робочий орган Ради національної безпеки і оборони України).

За результатами розгляду питання «Про заходи щодо посилення боротьби зі злочинністю» вирішено розробити та прискорити прийняття відповідного законодавчого забезпечення, зокрема, Закону «Про Національну поліцію». Комплекс невідкладних заходів щодо боротьби зі злочинністю, насамперед, буде спрямований на попередження та розслідування особливо тяжких злочинів із використанням вогнепальної зброї, таких як: навмисні вбивства, бандитизм, незаконне позбавлення волі, рейдерство.

Рада національної безпеки і оборони України заслухала доповідь Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо стану розслідування резонансних злочинів. Крім того, на засіданні було розглянуто питання забезпечення енергетичної безпеки держави. 

Передбачено вжиття заходів щодо демонополізації енергетичних ринків, диверсифікації джерел надходження енергоносіїв, розвитку ядерної енергетики, використання прихованих резервів паливно-енергетичного комплексу, забезпечення енергетики вугіллям всіх необхідних марок, підготовки до опалювального сезону 2015-2016.

Усе це повідомляється сьогодні, 6 травня, в прес-релізі за підсумками засідання РНБО. Натомість у прес-службі Президента України інформують у середу:

«Рада національної безпеки і оборони України обговорює додаткові заходи щодо забезпечення обороноздатності держави та проект Стратегії національної безпеки для посилення обороноздатності України. Відкриваючи засідання, Президент зазначив, що загроза широкомасштабних бойових дій з боку російсько-терористичних угруповань не лише зберігається, але й зростає, що вимагає додаткових заходів для забезпечення обороноздатності держави.

«Від проведення оперативного перегрупування військ та зайняття ними обладнаних опорних пунктів, від уточнення завдань по п’ятій хвилі мобілізації, від удосконалення протидесантної і протидиверсійної оборони Маріуполя, Бердянська та всього Азовського узбережжя – і аж до Стратегії національної безпеки», – наголосив Президент.

Глава держави відзначив, що проект Стратегії має передбачати досягнення сумісності сектору безпеки і оборони України з відповідними структурами країн-членів НАТО. Президент нагадав, що Росія на своєму засіданні Ради безпеки суттєво змінила стратегію, намагаючись використовувати досвід агресії та війни.

Глава держави підкреслив: «Наша Стратегія має забезпечити можливість набуття в майбутньому членства України в Альянсі. Ми нарешті маємо повернути цю надзвичайно важливу складову в цей документ».

За словами Президента, це робиться для отримання дієвих гарантій суверенітету та територіальної цілісності України. «Співпраця з Альянсом, а також відданість Спільній безпековій та оборонній політиці ЄС червоною ниткою проходить через весь цей документ», – сказав Петро Порошенко.

Одночасно, як наголосив Президент, необхідно працювати над зміцненням обороноздатності та створенням сучасних Збройних Сил. Зараз завдяки зусиллям військових і волонтерів в країні існує надійна, високопрофесійна та дисциплінована армія, яка зупиняє агресію ворога. За словами Президента, сумарне угруповання противника на Донбасі з урахуванням бойовиків незаконних збройних формувань становить понад 40 тисяч осіб, а російське військове угруповання поблизу державного кордону складає понад 50 тисяч. військовослужбовців, що майже в півтора рази більше, ніж у липні 2014 року.

«Росвоєнторг» продовжує регулярно поставляти бойовикам озброєння і військову техніку, боєприпаси, речове майно і паливо. Рушниця, яка висить на стіні, рано чи пізно вистрілює. Це правило стосується не лише звичайного театру, але й театру воєнних дій також», – зазначив Президент.

Глава держави наголосив, що Україна повністю виконує Мінські домовленості. Петро Порошенко наголосив: «У нас є переконливі докази, коли всіма сторонами зафіксоване неухильне дотримання Україною Мінських зобов’язань і постійне порушення їх з боку бойовиків».

При цьому бойовики не дозволяють міжнародним спостерігачам в належний спосіб перевірити достовірність відведення свого важкого озброєння. «Бойовики проводять регулярні обстріли українських позицій та мирних мешканців, ведуть активну розвідувальну і підривну діяльність, провокують бойові зіткнення з метою зриву мирного врегулювання конфлікту», – підкреслив Президент».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів