Вселенський патріарх вручить 6 січня томос предстоятелю помісної УПЦ

17:30 13 грудня 2018 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

УПЦ КП провела в четвер, 13 грудня, свій архієрейський собор для підготовки до об'єднавчого собору та визначила єдиного кандидата від себе на пост предстоятеля майбутньої церкви.

Про це, як повідомили в Українській службі «BBC Україна», розповів їй речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) після закінчення архієрейського собору цієї церкви у Києві. Владика також зазначив: «Томос Вселенського патріарха, за тією інформацією, яку ми отримали, має бути вручений предстоятелю православної церкви України 6 січня».

«6 січня у Константинополі має бути звершена божественна літургія, співслужіння Вселенського патріарха та предстоятеля (помісної церкви), і після цього йому буде вручено томос», – уточнив речник УПЦ Київського патріархату.

Архієпископ Євстратій поінформував також: «Ієрархи УПЦ КП прийдуть на об'єднавчий собор 15 грудня. Кожен візьме з собою одного клірика та одного монаха чи мирянина. Саме так, як і раніше визначив Вселенський патріарх».

Владика також повідомив: «УПЦ КП представить свого кандидата на главенство у помісній церкві вже на соборі».

Архієпископ Євстратій відмовився назвати кандидата від УПЦ КП. За його словами, голосування на соборі буде таємним – як запропонував Вселенський патріарх Варфоломій.

Спочатку всі учасники собору визначать трьох головних претендентів. А потім виключно архієреї таємним голосуванням оберуть з цієї трійки предстоятеля.

Архієпископ Євстратій (Зоря) додав, що комісія представників православних церков України, яка веде підготовку до об'єднавчого собору, розглянула проект статуту майбутньої помісної церкви, який був запропонований синодом Вселенського патріархату. За його словами, «дискутували, певні речі збережені, певні речі змінені, дещо відкинуте».

Раніше архієпископ Євстратій не виключав в інтерв'ю «ВВС» сценарій, за якого предстоятелем може стати представник УПЦ КП, якого під час об'єднавчого собору запропонує патріарх Філарет. В українських ЗМІ найімовірнішим претендентом на посаду предстоятеля майбутньої церкви у разі відмови Філарета називають його намісника митрополита Епіфанія (Думенка).

У соборі візьмуть участь понад сорок архієреїв УПЦ Київського патріархату, 14 представників Української автокефальної церкви і частина єпископів УПЦ Московського патріархату (від трьох до кількох десятків). Собор повинен утворити нову церкву, затвердити її статут та обрати предстоятеля.

Наразі вже відомо, що майбутня незалежна помісна церква не матиме патріаршого устрою, а очолюватиме її митрополит.  Для підготовки та проведення собору до Києва приїхав спеціальний представник Вселенського патріархату митрополит Еммануїл.

Останніми днями відбуваються засідання робочої групи у складі усіх представників українських церков та представників Вселенського патріархату, на яких намагаються погодити останні неузгодженості щодо проведення собору та статуту майбутньої церкви. Під час проведення собору на ньому буде присутнім президент України Петро Порошенко.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів