Країни НАТО надали Україні зброї на суму річного оборонного бюджету Франції

04:31 27 листопада 2022 р.

Фото до новини

Європейський Союз схвалив фонд завбільшки 3,1 мільярда євро для відшкодування державам-членам за те озброєння, що вони надають Україні, і він вичерпаний майже на 90 відсотків.

Аналітичний огляд військової допомоги Україні опублікувало видання The New York Times, пише Dailylviv.com.

Коли Радянський Союз розпався, європейські країни схопили «дивіденд миру», різко скоротивши свої оборонні бюджети, армії та арсенали, нагадує NYT. Зі зростанням Аль-Каїди майже через десятиліття тероризм став мішенню, що вимагала інших військових інвестицій і менших, більш експедиційних сил. Навіть тривала участь НАТО в Афганістані мало нагадувала сухопутну війну в Європі, з важкою артилерією й танками, тож майже всі міністерства оборони вважали, що така війна ніколи не повториться. Але вона є. 

Зараз, через дев’ять місяців війни, фундаментальна неготовність Заходу спричинила шалену боротьбу за постачання Україні того, що їй потрібно. Оскільки обидві сторони спалюють зброю та боєприпаси темпами, яких не було з часів Другої світової війни, змагання за збереження арсеналів стало критичним фронтом, який може виявитися вирішальним для зусиль України.

За словами представників НАТО, кількість використаної артилерії вражає. В Афганістані сили НАТО, можливо, робили б лише 300 артилерійських пострілів на день і не мали б реальних побоювань щодо протиповітряної оборони. Але Україна може вистрілювати тисячі снарядів щодня і все ще відчайдушно потребує протиповітряного захисту від російських ракет і безпілотників іранського виробництва.

«День в Україні — це місяць або більше в Афганістані», — сказала Каміль Гранд, експерт з питань оборони Європейської ради з міжнародних відносин, яка донедавна була помічником генерального секретаря НАТО з оборонних інвестицій.

Минулого літа на Донбасі українці вистрілювали від 6000 до 7000 артилерійських снарядів щодня, сказав високопоставлений чиновник НАТО. А росіяни - від 40 000 до 50 000 снарядів на день.

Для порівняння, Сполучені Штати виробляють лише 15 000 снарядів щомісяця.

Тож Захід намагається знайти дедалі дефіцитніше обладнання та боєприпаси радянських часів, які Україна може використовувати зараз, включаючи ракети ППО С-300, танки Т-72 і особливо артилерійські снаряди радянського калібру.

Захід також намагається придумати альтернативні системи, навіть якщо вони старіші, щоб замінити запаси дорогих ракет протиповітряної оборони і протитанкових Javelin, що скорочуються. Це надсилає потужні сигнали західним оборонним промисловцям про те, що довгострокові контракти не за горами — і що слід використовувати більше змін працівників й оновлювати старі заводські лінії. Захід намагається закуповувати боєприпаси в таких країнах, як Південна Корея, щоб «заповнити» запаси, які відправляються в Україну.

Ведуться навіть дискусії про інвестиції НАТО в старі заводи в Чехії, Словаччині та Болгарії, щоб відновити виробництво радянських калібрів 152-мм і 122-мм снарядів для української артилерії, яка все ще здебільшого радянської доби.

Але перешкод є так само багато, як і вишукуваних рішень.

Країни НАТО — часто з великою помпою — надали Україні передову західну артилерію, яка використовує 155-мм снаряди стандарту НАТО. Але країни НАТО часто виготовляють снаряди по-різному, щоб вони були придатними лише для своїх артсистем.

Крім того, постає проблема законного експортного контролю, який визначає, чи можна відправляти зброю та боєприпаси, продані одній країні, до іншої країни, яка перебуває у стані війни. Саме тому швейцарці, які заявляли про нейтралітет, відмовили Німеччині в дозволі на експорт в Україну необхідних зенітних боєприпасів швейцарського виробництва та продажу Німеччині. Аналогічне обмеження на експорт зброї діє в Італії.

Один офіційний представник НАТО назвав змішаний пакет систем, з якими тепер має впоратися Україна, як «зоопарк НАТО», враховуючи поширеність назв тварин для зброї, як-от «Гепард» (німецькою мовою «гепард») і ракетної системи «земля-повітря» під назвою «Кротале». (французькою "гримуча змія"). Тому поповнення озброєння є складним, як і його обслуговування.

Росіяни також мають власні проблеми з поповненням. Зараз вони використовують менше артилерійських снарядів, але їх у них багато, навіть якщо деякі старі та менш надійні. Москва також намагається наростити військове виробництво і прагне купити ракети у Північної Кореї та більше дешевих безпілотників у Ірану.

Враховуючи російську анексію Криму в 2014 році та війну на Донбасі, нові цілі щодо військових витрат НАТО — два відсотки валового внутрішнього продукту до 2024 року, здаються скромними. Але навіть вони були здебільшого проігноровані ключовими країнами-членами.

У лютому, коли почалася війна в Україні, запаси багатьох країн становили лише приблизно половину того, якими мали бути, сказав чиновник НАТО, і було мало прогресу у створенні зброї, яка могла б взаємозамінно використовуватися країнами НАТО.

Для країн НАТО, які надали великі обсяги зброї Україні, особливо для прифронтових держав, таких як Польща та країни Балтії, тягар її заміни виявився важким.

Французи, наприклад, надали деяку передову зброю та створили фонд у 200 мільйонів євро для України, щоб купувати зброю, виготовлену у Франції. Але Франція вже передала Україні щонайменше 18 сучасних гаубиць «Цезар» — близько 20 відсотків усієї наявної артилерії — і не бажає надавати більше.

Європейський Союз схвалив 3,1 мільярда євро для відшкодування державам-членам за те, що вони надають Україні, але цей Європейський фонд миру вичерпаний майже на 90 відсотків.

Загалом країни НАТО наразі надали Україні зброї на близько 40 мільярдів доларів, що приблизно дорівнює річному оборонному бюджету Франції.

Інший чиновник НАТО сказав, що менші країни вичерпали свій потенціал, а 20 з 30 членів НАТО «досить використали». Але решта 10 можуть надати більше, припустив він, особливо більші союзники. Це включатиме Францію, Німеччину, Італію та Нідерланди.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг порадив альянсу, включаючи, зокрема, Німеччину, що керівні принципи НАТО, які вимагають від членів зберігати запаси, не повинні бути приводом для обмеження експорту зброї в Україну. Але також правда й те, що Німеччина та Франція, як і Сполучені Штати, хочуть відсортувати зброю, яку отримує Україна, щоб запобігти ескалації та прямим нападам на Росію.

Республіканці висловилися за відправлення в Україну ракет великої дальності

Поїздом до Києва прибув американський астронавт Скотт Келлі

Війна в Україні може тривати роками, - спецслужби Польщі

Денис Шмигаль повідомив про оперативну допомогу від ЄС для ремонту електромереж

American Students for Health з Нью-Йорка зібрали кошти для допомоги немовлятам у Львові

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів