ЗСУ бракує снарядів радянського взірця - WP

22:36 25 червня 2022 р.

Фото до новини

Для зброї радянського зразка, якою воює Україна, практично неможливо знайти боєприпаси - завдяки багаторічній роботі росії.

В Україні закінчуються снаряди для більшості артилерійської зброї, частково через приховану російську кампанію диверсій упродовж останніх восьми років. 

За словами українських урядовців і військових аналітиків, операція включала підриви ключових складів боєприпасів у Східній Європі, які пов’язують з москвою, пише The Washington Post, інформує Dailylviv.com.

Бої на сході та півдні України – це майже постійний обмін артилерійським вогнем, а нестача снарядів в Україні посилює нерівність на полі бою. Росія випускає понад 60 000 снарядів на добу – в 10 разів більше, ніж українці, повідомила The Washington Post заступник міністра оборони Ганна Маляр.

Більшість українських артилерійських знарядь – радянського виробництва, вони використовують ті ж патрони калібру 122 мм і 152 мм, які використовує росія. Але за межами росії таких снарядів дуже мало.

Багато в чому це пов’язано з тим, що росія роками знищувала українські та інші східноєвропейські склади і постачальників боєприпасів, перш ніж розпочати своє повномасштабне вторгнення в Україну наприкінці лютого.

Росія також робила інші кроки – скуповувала боєприпаси або іншим чином перешкоджала їх продажу Україні.

«Навіть якщо всі дадуть нам ці снаряди, їх все одно буде недостатньо», – сказав Маляр, додавши, що Україна використовує більше 152-мм снарядів, ніж виробляється у світі за один день.

Гаубиці, які використовують НАТО і США, стріляють снарядами калібру 105 мм і 155 мм. Західні країни надали Україні велику кількість цих снарядів, але надто мало гаубиць, щоб стріляти ними.

Незважаючи на обіцянки США й Європи надіслати більше артилерії, її все ще не вистачає, щоб Україна могла повністю замінити своє старе обладнання радянських часів на озброєння стандарту НАТО.

За 152-мм снаряди, які доступні на світовому ринку, відбувається “тіньова” війна. Громадянин США, який допомагав у посередництві поставки зброї в Україну, сказав, що нещодавно звернувся до східноєвропейської країни, щоб домовитися про закупівлю артилерійських снарядів. 

За словами чоловіка, чиновники цієї країни заявили, що не можуть укласти угоду, оскільки росіяни вже попередили, що «вб’ють їх, якщо вони щось продадуть українцям».

Країни, які все ще мають запаси 152-мм снарядів, є переважно колишніми радянськими республіками, багато з яких не хочуть продавати їх Україні, оскільки підтримують тісні зв’язки з росією. Деякі африканські та близькосхідні країни, які впродовж багатьох років отримували зброю та боєприпаси від росії, також мають запаси цих снарядів.

Кілька країн колишнього Варшавського договору мають потенціал для виробництва снарядів, але не в таких масштабах і швидкості, які потрібні Україні на полі бою.

Постачальник зброї розповів, що йому довелося зробити так, щоб деякі передачі зброї виглядали так, ніби вони подорожували через непов’язану країну, щоб приховати походження закупівлі.

В інших випадках Україна вважала, що вже успішно уклала угоду, але потім покупець, що працював від імені росії, налітав в останній момент і агресивно піднімав ставку, щоб самому закупити ці снаряди, розповів постачальник.

Сполучені Штати та Велика Британія також намагалися допомогти Україні отримати техніку радянських часів, пропонуючи гарантії безпеки меншим країнам, які побоюються помсти з боку росії, якщо вони нададуть зброю Україні безпосередньо.

Маляр каже, що «росіяни дуже наполегливо працюють над тим, щоб ми не могли підписувати контракти на це – а потім, якщо ми підпишемо контракт, щоб не допустити сюди доставку снарядів».

Перший раунд авіаударів рано вранці 24 лютого був спрямований на українські запаси боєприпасів.

«Були певні занепокоєння, постійно точилися дискусії про те, що ми повинні самі виготовляти боєприпаси, – сказав колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк. – Але навіть якби український уряд почав виробництво, завод був би знищений росіянами в перший день», – додав він.

У 2014 році, після того, як росія вперше вторглася в Україну, члени елітного російського підрозділу військової розвідки 29155 підірвали боєприпаси, які зберігалися на складах у Чехії, за даними чеської влади.

Наступного року, за даними Bellingcat, члени того ж підрозділу використовували нервово-паралітичний агент, щоб отруїти болгарського підприємця – постачальника зброї, який розповів The New York Times, що зберігав боєприпаси на чеських підприємствах і продавав зброю Україні.

За даними болгарської прокуратури, російських диверсантів підозрюють у чотирьох вибухах на складах зброї в Болгарії з 2011 по 2020 роки, які заявили, що москва має на меті зірвати постачання в Україну та Грузію.

Російське агентство військової розвідки, ГРУ, «здається, провело кампанію по всій Європі, щоб придушити поставки боєприпасів в Україну, – сказав Майкл Кофман, російський військовий аналітик CNA. – Вони, ймовірно, робили це, передбачаючи майбутній розвиток подій”.

Російські диверсанти продовжили дії всередині України в останні роки, що призвело до серії вибухів на складах боєприпасів.

Вибухи 2017 року на двох великих українських складах поблизу Калинівки, які разом зберігали 221 тисячу тонн боєприпасів, завдали величезної втрати українським силам, позбавивши їх критично важливих запасів, які важко і дорого замінити.

Тодішній секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив про два вибухи в березні та вересні.

2017 рік знищив «величезну кількість боєприпасів» і став найбільшим ударом по обороноздатності України з початку конфлікту з росією.

Наступного року вибух на складі в Чернігівській області, де зберігалося ще 88 000 тонн боєприпасів, став черговою невдачею для українського арсеналу.

«Нам усім нагадали про величезну кількість боєприпасів, які витрачатимуться в інтенсивних боях високої інтенсивності», – сказав Бен Ходжес, колишній командувач армії США в Європі.

Ходжес висловив оптимізм щодо того, що все більше американських і європейських артилерійських систем починають надходити в Україну разом з боєприпасами, і повинні переламати ситуацію на полі бою протягом наступних 3-4 тижнів.

«Ми там, де ми є, але я залишаюся оптимістичним, що ця хвиля зміниться тут у наступні тижні», – сказав Ходжес.

Ходжес обурений тим, що українцям не дали більше зброї стандарту НАТО за роки, що передували вторгненню. Адміністрація Обами відмовилася надавати Україні летальну зброю,  і величезним досягненням вважалося, що у 2015 році США надали українським військовим радари проти артилерії AN/TPQ-36, каже Ходжес. Він наголошує, що навіть тоді в ці системи були вбудовані обмеження.

«Про те, щоб дати України танки й артилерію, і мови не було, – сказав Ходжес. – Все через цей перебільшений страх, що те, що ми робимо, якось спровокує росіян».

Росія буде націлюватись на маршрути, які використовують для постачання зброї, - США

Зброя США, якою українці відженуть російський флот від чорноморських портів або потоплять його

Добрих новин про постачання зброї Україна чекає вже наступного тижня, - Президент

США цілодобово працюють над доставкою в Україну зброї. Вона надходить щодня, - Салліван

США дадуть Україні досконаліші ракетні системи і підтримуватимуть її до закінчення війни

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів