Форум Євромайданів працював в умовах конспірації (сім відео, доповнено)

23:01 12 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: maidanua.org

Його роботу ускладнювали провокації й напади «тітушків».


Відео: 5 канал

200 делегатам Першого всеукраїнського форуму Євромайданів у Харкові довелося працювати в умовах суворої конспірації. Через загрозу провокацій організатори заздалегідь не повідомляли місце проведення зборів. Декілька годин усі їздили Харковом з одного приміщення до іншого, оскільки всі власники восьми різних приміщень, з якими були попередні домовленості про оренду, з різних причин відмовили.

Відкриття форуму дозволила провести в своєму приміщення одна з церков. Як тільки це стало відомо, до будівлі намагалися увірватися молодики спортивної статури, озброєні газовими балончиками. Делегатів в Харкові закидували яйцями, а традиційне місце проведення харківського Євромайдану, як і всі інші головні площі, зайняли тисячі учасників провладного «антимайдану».

Як Євромайданам налагодити кращу координацію дій? Яким має бути матеріальне забезпечення? І головне, яким має бути план дій щодо розбудови відповідальної демократії?

Для пошуку відповідей на ці запитання в Харкові за ініціативою активістів місцевого Євромайдану й зібралися 11 та 12 січня представники акцій протесту з усієї України. Вони приїхали з 20 міст. У рамках форуму працювало шість тематичних комітетів.

«Ми хочемо оживити цей рух ідеологічно, структурно, інформаційно. Ми будемо говорити те, що думаємо. І родзинкою форуму є те, що ніхто не знає, яким буде текст резолюції», – зауважив у розмові з DW на початку роботи форуму один з його модераторів – відомий письменник Дмитро Капранов.

Мозковий штурм про майбутнє країни

На харківському форумі обговорювались, як мінімум, п’ять варіантів плану дій. Вони всі містять не виконані владою вимоги київського Євромайдану щодо відставки уряду й керівництва силових структур, відповідальних за побиття і переслідування активістів. 

Висловлювались пропозиції створити технічний народний уряд і його представництва по регіонах, спільно бойкотувати бізнеси олігархів і можновладців. У Харкові пролунали вимоги й до опозиції, аби вона нарешті визначилась з єдиним кандидатом на посаду президента.

«Нам треба не декларації слухати, а просто чітко знати, що робити, навіщо ми стоїмо», – зауважила в розмові з DW Ірина Лех із Запоріжжя. Олексій Печко з міста Стрий Львівської області впевнений, що швидко «детальна дорожня карта Євромайданів» не з’явиться. «Головне для нас просто об’єднатися, – каже він. – Ми всі різні. І нам треба всі наші зусилля скерувати в одне русло».

«Формування нової політичної сили»

Керівник українського представництва Фонду імені Генріха Бьолля в Україні Кирило Савін, який відвідав заходи харківського форуму Євромайданів як спостерігач, вважає його «по суті першою спробою самоорганізації громадянського суспільства в практичному плані». «Я не виключаю формування нової політичної сили, яка затьмарить усе, що було до цього. Думаю, що так і буде, в перспективі більш віддаленій - 2-3 роки», –  каже експерт. На його думку, це цілком залежить від того, чи зможуть «майданівці» справді об’єднатися й не зупинитися через ідеологічні суперечки.

Напередодні харківського форуму Євромайданів лунали й скептичні зауваження й побоювання, що цей захід може бути «проектом адміністрації президента», спрямованим на розкол протестного руху в Україні. Євген Захаров, голова Харківської правозахисної групи, яка допомагає проведенню форуму, це категорично заперечує: «Ви подивіться, як влада заважає форуму. Я не думаю, що буде розкол між політичною опозицією й громадськими активістами. Це надто нерозумно!»

Про це повідомляє сьогодні Української служби «Deutsche Welle» Олександра Індюхова. Натомість Володимир Носков розповідає в неділю на «Радіо Свобода»:

«У Харкові завершився перший всеукраїнський Форум Євромайданів. У підсумковій резолюції делегати Єврофоруму визначили головну мету громадських активістів – усунути узурпаторів від влади і не допустити узурпації влади в майбутньому.

Зібрання євроактивістів відбувалося за умов  мобілізації бюджетників та молодиків спортивної статури, яких в народі називають «тітушками». Вони слідували буквально по п’ятах форумчан, щоб завадити їхній роботі.

Виведення владою працівників заводів, учителів та інших представників бюджетної сфери на кількатисячний пікет та створення перешкод в оренді приміщень  для проведення засідань форуму голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров назвав брутальним порушенням права на вільне проведення мирних зібрань.

Бюджетники-«добровольці» в суботу і неділю шикувалися по обидві боки головної харківської вулиці Сумської від площі Свободи до площі Конституції. «У бюджеті я працюю за зарплату, тому я сьогодні сюди прийшла, бо в інші дні мені ніколи. Я плачу податки для того, щоб моя країна мала стабільність», – розповіла пані, що назвалася Каріною.

А Юрій тут представляє вчителів. «Працюю в школі. Скільки можуть люди стільки і приходять, які хочуть, такі й виходять. Я розумію – протестувати можна, але все ж має якісь межі. Вибачте, якщо б’ють уже міліцію,  яка нас має захищати, то який же це порядок. Що ж це за суспільство?» – розмірковує втомлений від київського Євромайдану вчитель праці Юрій.

Провладні мітингарі не надто старанні у виголошенні гасел. «Ми за стабільність, за благополучча, за Януковича – так?», – розігріває гаслами пікетників ведучий «антимайдану». Серед регіоналів  із міського начальства кореспонденту Радіо Свобода вдалося побачити лише директора департаменту із взаємодії з правоохоронними органами і цивільного захисту Валентина Топчія – це якраз та людина, яка має  сприяти проведенню мирних зібрань у цилівізованому руслі.

«Я тут перебуваю як харків’янин. Не по роботі. Я тут стою за стабільність і розвиток міста Харкова», – запевняє Топчій. Він каже, що задоволений тим, як на вихідних проходять мирні акції в Харкові.

Переслідуючи нас, влада програла – Жадан

Натомість голова Харківської правозахисної групи, член оргкомітету всеукраїнського Форуму Євромайданів Євген Захаров не вірить, що люди  в центрі міста стоять добровільно.

«З точки зору прав людини – це брутальне порушення права на мирні зібрання. З одного боку – це примушення людей до участі: я знаю, наприклад, по школах розподіляли, що такі-то вчителі приходять в такий проміжок часу, решта – в інший. Може, хтось із цих людей і добровільно прийшов, але  за цим усім спостерігається якась сила керівника. З іншого боку те, що заважали нормально проводити Форум Євромайданів, на який приїхало приблизно дві сотні учасників, – це так само брутальне порушення права на мирні зібрання», – сказав правозахисник Євген Захаров.

Роботу Єврофоруму повсякчас блокували і системно переслідували прихильники «стабільності» та молодики спортивної статури. За ними ходили по п’ятах, заважали роботі секцій і підсумковому мітингу біля пам’ятника Ярославу Мудрому, використовували сльозогінний газ і петарди. Зрештою, євроактивістів усе це лише підбадьорювало і спонукало до кращого мислення, а влада програла, переконаний один із організаторів Єврофоруму письменник Сергій Жадан.

«Влада повністю програла, зазнала такої нищівної поразки, незважаючи на весь кинутий адміністративний ресурс. Попри натовпи бійців, які нас переслідували. І нам вдалося ухвалити резолюцію, що спрямована на пожвавлення руху Євромайданів України», – вважає Жадан.

Капранов: головне – усунути узурпаторів

Модератор і член оргкомітету першого всеукраїнського Форуму Євромайданів письменник Дмитро Капранов говорить, що учасникам вдалося сформулювати мету подальших дій майданівців у різних регіонах України.

«Ми повинні відсунути узурпаторів від влади – президента України Віктора Януковича, прем’єр-міністра Миколу Азарова – і не допустити узурпації влади у майбутньому. Головне для недопущення узурпації – створення громадських механізмів прямого народовладдя і реформа  місцевого самоврядувапння», – резюмує зміст резолюції Дмитро Капранов.

Делегати форуму вирішили створювати горизонтальну систему координації Євромайданів – без додаткових бюрократичних структур. «Ця система має спиратися на ініціативи людей, а не накази згори», – каже Дмитро Капранов. 

Відповідаючи на закиди деяких опозиційних народних депутатів щодо того, що на зміст резолюції євромайданівців у Харкові може впливати Банкова, Дмитро Капранов відповів: «Звичайно ми емоційно в середині форуму відреагували на все це паскудство, яке розвели навколо нашого форуму. Але, оскільки ми всі відповідальні люди і чудово розуміємо, що єдність сьогодні дорожча за особисті образи, то до резолюції форуму не увійшли жодні оцінки діяльності опозиції, вимоги щодо єдиного кандидата в президенти тощо. Це не на часі. Ми повинні спочатку стати сильними, а потім – вимагати», – наголосив Капранов.

Під час підсумкового зібрання єврофорумчан біля пам’ятника Ярославу Мудрому члени оргкомітету оголосили, що ці форуми відбуватимуться з певною періодичністю в Донецьку, Луганську, Львові чи якомусь іншому місті.

«Ця зустріч, цей єврофорум подає портрет нашого громадянського суспільства, такого, яким воно є сьогодні. І зараз важливіший процес, а не результат, бо люди обговорили те, як їм комунікувати один з одним, як допомагати», – сказав на завершення форуму один із його організаторів Євген  Захаров.

Як інформував «Щоденний Львів», більше 150 тисяч людей прийшли на віче в Києві, Майдан починає акцію «Україна без кортежів» і вирушить стотисячним походом на Межигір'я.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів