Поліція негайно виїхала у навчально-реабілітаційний центр Львівщини, де знущалися над дітьми

16:19 28 вересня 2024 р.

Фото до новини

Це сталося після звернення представниці Уповноваженого Верховної ради України з прав дитини.

Про це повідомили у відділі комунікації поліції Львівської області, пише DailyLviv.com.

Поліція в рамках кримінального провадження перевіряє інформацію про насильницькі дії щодо вихованців навчально-реабілітаційного центру на Львівщині.

27 вересня до поліції звернулась представниця Уповноваженого Верховної ради України з прав дитини зі заявою про те, що працівники одного з навчально-реабілітаційних центрів у Львівській області вчиняють насильство щодо малолітніх та неповнолітніх вихованців закладу. 

У вказаний центр негайно виїхали слідчі, ювенальні поліціянти та співробітники інших служб поліції Львівщини. 

Слідчі територіального підрозділу поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 153 (Сексуальне насильство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання — позбавлення волі на строк до семи років. 

Читайте також: Чотири виховательки приватного дитсадка катували та знущалися з дітей (відео)

Кількох вихованців центру вже переселили в інші заклади, також правоохоронці зробили подання щодо відсторонення від виконання службових обов’язків керівника закладу. 

Інформація про відсутність реагування поліцією на заяви і повідомлення протягом пів року не відповідає дійсності — адже інших звернень про протиправні дії, вчинені щодо вихованців вказаного навчально-реабілітаційного центру, у 2024 році до поліції Львівщини не надходило. 

Тим часом у 2023 році була проведена перевірка за зверненням представника громадської організації щодо незаконних дій керівництва закладу. Під час перевірки була створена комісія за участі представників департаменту освіти і науки ЛОДА та інших представників, але описані у зверненні факти свого підтвердження не знайшли. 

Розпочате розслідування триває та перебуватиме на контролі керівництва поліції Львівської області.

В організації «СОС Дитячі Містечка», яка брала участь у моніторинговому візиті до закладу, наголосили, що «ця кричуща ситуація вкотре підкреслює, що в інтернатах над дітьми системно чинять насильство».

«І це стосується всіх інституційних закладів, якої б форми вони не були – навчально-реабілітаційні центри, спеціалізовані школи інтернати тощо. Діти в закладах, які створені як «система захисту» – не захищені. Вони піддаються жорстокому ставленню, насильницьким методам виховання й обмеженню прав. А найбільш вразливими є діти з інвалідністю і розладами психіки й поведінки, які потребують особливої уваги, прийняття та індивідуальної підтримки», – заявили в організації.

У Львівській області є 10 навчально-реабілітаційних центрів для дітей різного віку. У шести з них керівники — жінки.

Читайте такожСічені рани на тілі: затримали 51-річну виховательку дитбудинку, яка катувала 9-річну дівчинку

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом побиття першокурсників на Львівщині

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів