У насиллі над вихованцями звинувачують директора закладу у Великому Любені

18:27 28 вересня 2024 р.

Фото до новини

Керівник КП "Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр" Степан Мащак має свою версію конфліктної ситуації, в центрі якої він опинився.

Як стало відомо DailyLviv.com з власних джерел, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, який повідомив сьогодні у ФБ про насилля у навчально-реабілітаційному закладі Львівщини, мав на увазі комунальний заклад Львівської обласної ради "Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр".

Цей заклад вже 19 років очолює Степан Мащак. Директор уже відповів на перші запитання слідчого і заперечує свою провину. Він сподівається, що у понеділок знайде підтримку у департаменті освіти Львівської обласної військової адміністрації.

Степан Мащак має свою версію конфліктної ситуації, в центрі якої він опинився. 

Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр розташований на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва ХХУІІ століття. Загальна площа цієї території 5,4 га.

В організації «СОС Дитячі Містечка», яка брала участь у моніторинговому візиті до цього закладу, наголосили, що «ця кричуща ситуація вкотре підкреслює, що в інтернатах над дітьми системно чинять насильство».

«І це стосується всіх інституційних закладів, якої б форми вони не були – навчально-реабілітаційні центри, спеціалізовані школи інтернати тощо. Діти в закладах, які створені як «система захисту» – не захищені. Вони піддаються жорстокому ставленню, насильницьким методам виховання й обмеженню прав. А найбільш вразливими є діти з інвалідністю і розладами психіки й поведінки, які потребують особливої уваги, прийняття та індивідуальної підтримки», – заявили в організації.

Офіційний коментар департаменту освіти і науки Львівської обласної адміністрації щодо заяви омбудсмена Дмитра Лубінця такий:

1. Департамент освіти і науки Львівської ОВА наголошує, що будь-які спроби насильства над дітьми мають жорстко припинятися.

2. Свого часу, у відповідь на отриману скаргу, для розслідування ситуації у даному закладі департамент освіти створив комісію, до складу якої увійшли працівники департаменту, фахівці-психологи ІРЦ Львівської області, представники Служби у справах дітей, представник Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Комісія вивчила ситуацію в закладі та надала відповідні висновки, які не підтвердили інформацію, зазначену у скарзі.

3. У п'ятницю, 27 вересня 2024 року, представники департаменту освіти і науки ЛОВА разом з представниками Служби у справах дітей були на місці події.

Зараз департамент освіти готує звернення в Управління майном Львівської обласної ради щодо усунення керівника закладу від виконання службових обов'язків на час проведення розслідування органами правопорядку.

Читайте такожВідсторонили від роботи керівника закладу на Львівщині, якого звинувачують у фізичному та сексуальному насильстві над дітьми

Поліція негайно виїхала у навчально-реабілітаційний центр Львівщини, де знущалися над дітьми

Дітей на Львівщині били палицями, директор закладу вчиняв сексуальне і психологічне насилля

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів