96% картоплі на Львівщині вирощують у домогосподарствах. Скільки з'їдають

12:01 29 вересня 2024 р.

Фото до новини

В структурі виробництва 96% площ картоплі зосереджені в домогосподарствах населення, тоді як промислове виробництво займає всього 4%.

Про це повідомляють у департаменті агропромислового розвитку ЛОВА, пише DailyLviv.com.

На Львівщині триває збирання картоплі, стратегічно важливої культури для продовольчої безпеки регіону. Станом на сьогодні зібрано близько 45% від посівних площ, які у поточному році становлять 98,7 тис. га в усіх категоріях господарств. В структурі виробництва 96% площ картоплі зосереджені в домогосподарствах населення, тоді як промислове виробництво займає всього 4%. 

За оперативною інформацією станом на 25 вересня у господарствах усіх категорій зібрано врожай картоплі на площі 43,9 тис. га. Загальний валовий збір становить 768,2 тис. тонн, урожайність 175,0 ц/га. У сільськогосподарських підприємствах зібрано 11,2 тис. тонн картоплі на площі 0,5 тис. га (13% до посіву) з урожайністю 229,6 ц/га.

«Цей сезон, як і для інших культур, мав свої особливості й для картоплі. Тривалі високі температури дещо вплинули на процес вегетації культури, однак завдяки зусиллям аграріїв, ми спостерігаємо стабільний урожай, що свідчить про ефективність застосування сучасних технологій вирощування, які дозволяють підвищувати якість та кількість врожаю», - зазначила Людмила Гончаренко, т.в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.

Довідка

У Львівській області вирощується близько 8% картоплі від загального виробництва в Україні, а за площами вирощування область посідає 2-ге місце серед областей України. 

За останні 5 років площі вирощування картоплі зросли на 4%, тоді як обсяги валового виробництва зросли на 14%. У поточному році загальний збір картоплі прогнозується в межах 1850 тис. тонн при середній врожайності близько 190 ц/га. 

Слід зазначити, що для споживання населення використовується до 30% зібраного врожаю. Більшу частину картоплі населення реалізовує під час збору врожаю, щоб не втратити врожай через недостатність потужностей для зберігання і промислового перероблювання. 

Промислові виробники в основному реалізовують продовольчу картоплю на переробні підприємства для виробництва чипсів та крохмалю. Слід зазначити, що з 2021 року перероблення картоплі  на крохмаль в області здійснює ТзОВ «Централ Плейн Груп».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів