Трамп сказав Зеленському, що має добрі стосунки з Путіним

19:54 27 вересня 2024 р.

Фото до новини

Під час спілкування з пресою після зустрічі Дональд Трамп здивував заявою, що Путін бажає зупинити війну.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом у Нью-Йорку у п'ятницю, 27 вересня. Для цього Зеленський продовжив свій візит на один день. Про це повідомляє BBC-Україна, пише DailyLviv.com.

Читайте такожТрамп планує три умови закінчення війни в Україні

Дональд Трамп перед та після зустрічі вразив журналістів заявами, що він має гарні стосунки з Путіним, і що президент Росії хоче зупинити війну. Перед розмовою президенти дали невеличкий брифінг.

"У нас добрі стосунки... ", - сказав Трамп про свої взаємини з президентом Зеленським на початку зустрічі.

"І в мене також добрі стосунки з президентом Путіним", - продовжив він.

На що президент Зеленський з посмішкою відповів: " Сподіваюсь, у нас з вами стосунки кращі".

"Для танго треба двоє", - віджартувався Трамп.

Кандидат від республіканців сказав, що в разі перемоги "ми це вирішимо дуже швидко", очевидно, маючи на увазі війну Росії проти України.

Він також порівняв Зеленського зі "шматком сталі" і зауважив, що саме коментар президента України поклав край "містифікаціям з приводу його імпічменту" у 2019 році.

"Ця країна пройшла через пекло, як небагато країн, як це траплялося будь-де. Ніхто ніколи нічого подібного не бачив. Це жахлива ситуація", - прокоментував Трамп російсько-українську війну.

Читайте такожТрамп обрав кандидатом у віцепрезиденти противника підтримки України

Зеленський ще раз нагадав, що вирішив зустрітися з обома кандидатами у президенти, бо ніхто не знає наразі, хто переможе на виборах, а до листопада "Путіна не зупинити".

Причому вже під час спілкування з пресою після зустрічі Трамп здивував заявою, що Путін бажає зупинити війну.

"Я переконаний, що коли виграю, у нас буде дуже справедлива і насправді досить швидка угода. Вона (війна. - ред.) має зупинитися, президент (Зеленський. - ред.) хоче, щоб вона зупинилася. І я певен, що президент Путін хоче, щоб вона зупинилася. І це гарне поєднання", - наголосив Трамп. Цю заяву транслював канал FoxNews.

Зеленський, який стояв поруч з Трампом, теж прокоментував, повідомляє CNN: "Цю війну не треба було починати. Я думаю, що проблема в тому, що Путін убив стільки людей, і, звичайно, ми повинні зробити все, щоб тиснути на нього, щоб він припинив цю війну. Він на нашій території - це найголовніше для розуміння - він на нашій території".

Трамп не відповів, чи буде ще одна зустріч з українським президентом: “Цілком можливо, але я думаю, що президент сказав це найкраще: це війна, якої не повинно було бути”.

Як повідомляє Голос Америки, перед самою зустріччю з президентом України Дональд Трамп сказав репортерам, що не вважає своє бачення закінчення війни "капітуляцією".

"Це - не капітуляція. Моя стратегія полягає в тому, щоб врятувати життя. Я хочу врятувати життя. Мільйони людей мертві, на мільйони більше, ніж вони навіть думають. І це не моя битва, але це боротьба за порятунок людства" - пояснив кандидат від республіканців. Він додав, що "це страшна війна, якої б ніколи не було", якби Трамп був президентом.

У 2019 році Палата представників оголосила Дональду Трампу, тоді президенту США, імпічмент. Звинувачення, зокрема, стосувалися і того, що він начебто тиснув на президента Зеленського, аби той допоміг у пошуку компрометуючої інформації на свого тодішнього суперника на президентських виборах 2020 року, Джо Байдена. Інформація стосувалася діяльності сина Байдена, Гантера в Україні. Але в Сенаті імпічмент Трампа через Україну провалився. Проте у тому ж 2020 році Трамп програв виборчу кампанію і президентом став Джо Байден.

До останнього моменту не було відомо, чи зможе зустрітися Володимир Зеленський з Дональдом Трампом. Зрештою, українському президенту довелося подовжити візит на один день, щоб таки отримати двосторонню зустріч з кандидатом від республіканців.

Ще перед поїздкою до штатів Зеленський заявляв, що бажає представити план перемоги обом кандидатам в президенти США - Камалі Гарріс і Дональду Трампу.

У ході візиту в американських ЗМІ почали з’явилися повідомлення, що республіканці не в захваті від ідеї зустрічі з лідером України.

Як виявилося згодом, сам факт зустрічі тоді ще не був підтверджений, і українська сторона до останнього узгоджувала ці моменти з американськими партнерами.

При цьому ЗМІ цитували досить жорсткі і критичні висловлювання Трампа про Україну.

До прикладу, у вівторок, 24 вересня під час виступу в Савані, штат Джорджія, Дональд Трамп назвав президента Зеленського “найбільшим комерсантом в історії”.

“Щоразу, коли він приїжджає до нашої країни, то повертається з 60 мільярдами доларів”, – заявив Трамп.

Проте вже під вечір у четвер, 26 вересня, Трамп заявив журналістам у Нью-Йорку, що "президент Зеленський попросив про зустріч зі мною, і я зустрінуся з ним завтра зранку". Він також опублікував у своїх соцмережах лист Зеленського з проханням про зустріч.

Цьому оголошенню передувала вимога спікера Палати представників республіканця Майка Джонсона (від рішення якого пів року залежало схвалення пакету допомоги Україні на 60 млрд доларів - він його фактично блокував) звільнити українського посла у США Оксану Маркарову.

Причина - організація візиту делегації Зеленського на Скрентонський армійський боєприпасний завод у Пенсильванії, де виробляють складові частини артилерійських і мінометних снарядів. Цей завод делегація Зеленського відвідала у перший день візиту, 22 вересня. Республіканець назвав це ймовірним "втручання у вибори США" через те, що в делегації не було жодного представника їхньої партії. Пенсильванія, де розташований завод - це так званий "перехідний" штат, де симпатії виборців можуть визначати результат президентських виборів. Тому саме за голоси її мешканців йде запекла боротьба між демократами і республіканцями.

Через кілька годин після зустрічей українського президента у Білому домі з президентом Джо Байденом і Камалою Гарріс Дональд Трамп оголосив про свою зустріч з Зеленським.

"Я зустрінуся з ним завтра вранці близько 9:45 у Trump Tower", – сказав Трамп журналістам у Нью-Йорку.

"Це ганьба, що відбувається в Україні. Стільки смертей, стільки руйнувань, це жахливо", - коментував він ситуацію в Україні у відповідях на питання журналістів. Перед цим він критикував президента Зеленського за відмову укласти угоду з Росією про закінчення війни.

Незадовго до візиту в США президент Зеленський заявив журналу New Yorker, що вважає, що Трамп "насправді не знає, як зупинити війну".

Коли Трампа запитали про цей коментар Зеленського, він відповів: "Думаю, я не погоджусь із ним. Він не знає мене".

Офіс українського президента не повідомляє багато про план перемоги чи реакцію на нього у Білому домі. Кажуть, що "лідери обговорили дипломатичні, економічні та військові аспекти Плану й доручили своїм командам провести консультації щодо наступних кроків". Під час зустрічі з Президентом США український президент ще раз подякував Джо Байдену за "всі роки підтримки України".

"Я пам'ятаю, яким важливим був ваш телефонний дзвінок до Києва в перший день російського вторгнення. І я також пам’ятаю ваш візит в Україну у критичний момент у лютому 2023 року – це було хоробре рішення", – заявив Володимир Зеленський.

Результати зустрічі – якщо вони будуть – можуть стати відомі у жовтні, під час зустрічі лідерів українських союзників в Німеччині. Там вони зберуться для координації подальшої допомоги Україні.

Окрему зустріч президент Зеленський мав і з Камалою Гарріс – вже як однією з кандидаток на посаду наступного президента США. Теми зустрічі також були з прицілом на майбутнє – йшлося про можливість використання доходів від заморожених російських активів для захисту України (про що США так і не змогли домовитися з європейськими партнерами за час президентства Байдена), а також, як повідомляє Офіс президента, про "притягненням до відповідальності всіх російських воєнних злочинців".

"Моя підтримка народу України непохитна. Я пишаюся тим, що стою пліч-о-пліч з Україною. Я продовжуватиму підтримувати Україну і працюватиму над тим, щоб Україна перемогла у цій війні", – сказала віцепрезидентка США.

Вона також заявила, що "забезпечить перемогу України в цій війні".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів