Депутати Львівщини стали на захист Ірини Фаріон

15:42 23 листопада 2023 р.

Фото до новини

У Львівській обласній раді зареєстрували проєкт рішення з вимогою припинити переслідування мовознавиці Ірини Фаріон за захист української мови.

Проєкт заяви щодо неприпустимості переслідування захисників української мови розміщено на сайті Львівської обласної ради 22 листопада 2023 року, пише DailyLviv.com.

У ній депутати фракції "Свобода", ініціатори заяви, вимагають припинити переслідування Ірини Фаріон і не допустити, щоб в Українській державі карали українців за українську мову.

"Ми, депутати Львівської обласної ради, обурені спекуляціями на мовному питанні, які активно поширюються останнім часом.

Певні сили намагаються поставити під сумнів статус української мови як єдиної державної та зробити її предметом маніпуляцій. І це в час війни, коли саме українська мова об’єднує націю у боротьбі з ворожою навалою.

У новітній українській історії вже не раз були періоди, коли українці мусили ставати на захист своєї мови. Це і 90 роки, і часи Кучми-Медведчука, і ухвалення закону Ківалова-Колесниченка за правління Януковича, коли Україну сколихнув потужний Мовний майдан.

Читайте також: Ірина Фаріон, у якої зять і колишній чоловік на фронті, звинуватила міністра і ректора Політехніки у роботі на Путіна

Сьогодні ми стурбовані тим, що довкола питання державного статусу української мови організовують провокації, очевидно маючи на меті розколоти суспільство та розхитати й без того важку ситуацію в державі. І виграє від цього тільки ворог.

Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон – вражаючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України.

Ми вимагаємо припинити переслідування Ірини Фаріон. Не можна допустити, щоб в Українській державі карали українців за українську мову!

Вимагаємо вживати всіх заходів для утвердження та розвитку державної мови.

В Україні єдина державна мова – українська", - йдеться в проєкті заяви.

Нагадаємо, 15 листопада на сайті Національного університету, де працює професорка Ірина Фаріон, розмістили наказ про її звільнення, який з  мовностилістичними помилками підписали ректор, п'ять проректорів, начальник відділу кадрів і головний бухгалтер.

Приводом для звільнення науковиці стала її критика російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади, яка створена на базі добровольчого формування "Азов". Критика військових за російську мову з вуст Ірини Фаріон пролунала 5 листопада в ефірі програми "Рандеву з Яніною Соколовою".

Львівська політехніка 7 листопада заявила, що не відповідає за висловлювання працівників та студентів поза університетом. Цей офіційний коментар Національного університету «Львівська політехніка» досі розміщений на її сайті.

Натомість колектив катедри української мови Львівської політехніки підтримав професорку Ірину Фаріон.

Зі свого боку Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звинуватив професорку Львівської політехніки Ірину Фаріон у розголошенні конфіденційної інформації і персональних даних. Так він відреагував на те, що екснардепка оприлюднила дані про кримського студента, який написав їй листа-підтримку і за це студента з Криму Максима Глєбова нібито затримала ФСБ рф.

Читайте такожРозмовляй українською або мовчи: доцент Львівської політехніки, десантник 80 бригади розповів про військове правило

Згодом група молодих людей, який називали студентами політехніки, вийшла на мітинг до вишу з вимогою звільнити професорку з роботи. Як з'ясовано пізніше, страйкарями були представники профспілки лівого спрямування «Пряма дія» та ГО «Українські студенти за свободу».

20 листопада на мітинг-підтримку вийшли прихильники Ірини Фаріон.

21 листопада Ірина Фаріон отримала документ про своє звільнення (відео)

У відповідь на звільнення Ірина Фаріон заявила, що подасть до суду на наказ ректора. 

Читайте також: Війну в Україну привели в основному російськомовні громадяни. Десантник Соколов уперше підтримав Фаріон

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів