Ірину Фаріон звільнили з роботи у Львівській політехніці

20:36 15 листопада 2023 р.

Фото до новини

Наказ з мовностилістичними помилками підписали ректор, п'ять проректорів, начальник відділу кадрів і головний бухгалтер.

Про це йдеться у наказі ректора НУ "Львівської політехніки" Юрія Бобала від 15 листопада 2023 року, пише DailyLviv.com. Причина звільнення у наказі - п.3 ст. 41 КЗПП.

Відповідно до пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю Національний університет «Львівська політехніка» з 16 листопада 2023 року розриває трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон.

Пункт 3 статті 41 Кодексу законів про працю означає вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи, і є підставою для розірвання трудового договору з працівником.

"Бухгалтерії університету провести всі необхідні виплати, передбачені законодавством України", написано в наказі без коми після слова "виплати".

І печатка з написом "Копія вірна". Вчила-вчила Фаріон колег-технарів української мови, але бюрократичний суржик не здолала.

Неважко прогнозувати, що Ірина Фаріон оскаржить цей наказ у суді, виграє його і ще наступного року балотуватиметься кандидатом у ректори якщо не НУ "Львівська політехніка", то ЛНУ імені Івана Франка. Як-не-як у неї, наприклад, значно менший стаж перебування у рядах комуністичної партії, ніж у теперішніх ректорів.

Нагадаємо, що викладачка Львівської політехніки, науковиця, мовознавиця Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади, яка створена на базі добровольчого формування "Азов". Критика військових за російську мову з вуст Ірини Фаріон пролунала 5 листопада в ефірі програми "Рандеву з Яніною Соколовою".

Львівська політехніка 7 листопада заявила, що не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом. Цей офіційний коментар Національного університету «Львівська політехніка» досі розміщений на її сайті.

А колектив катедри української мови Львівської політехніки підтримав професорку Ірину Фаріон.

Однак Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звинуватив професорку Львівської політехніки Ірину Фаріон у розголошенні конфіденційної інформації і персональних даних. Так він відреагував на те, що екснардепка оприлюднила дані про кримського студента, який написав їй листа-підтримку і за це студента з Криму Максима Глєбова нібито затримала ФСБ рф.

Група студентів вийшла на мітинг до Львівської політехніки з вимогою звільнити професорку з роботи.

Згодом було повідомлено, що 13 листопада для оцінки висловлювань Ірини Фаріон почала працювати робоча група, до складу якої ввійшли представники комісії з етики та академічної доброчесності вченої ради Львівської політехніки.

Сьогодні стало відомо, що СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів