Не пишіть Ірині Фаріон електронні листи з окупованих територій - потрапите в руки ФСБ

13:30 13 листопада 2023 р.

Фото до новини

Такий висновок мала би викликати у читачів історія з кримським студентом, що додає жару у дискусії довкола мовного питання в Україні.

Студента з Криму затримала ФСБ рф після того, як професорка Національного університету "Львівська політехніка" Ірина Фаріон опублікувала у телеграм-каналі його електронний лист, не приховавши конфіденційних даних. Про цей випадок повідомили російські пабліки, пише DailyLviv.com.

Юнак на ім'я Максим Глєбов в надісланому з тимчасово окупованої території Криму листі на електронну скриньку Ірини Фаріон підтримав радикально висловлену позицію мовознавиці, яка кілька днів тому в телеінтерв'ю заявила, що військовослужбовці ЗСУ повинні спілкуватися лише українською мовою. 

Колишня народна депутатка виклала скріншот цього листа у мережу, не приховуючи ім'я та прізвище хлопця, подякувавши йому за підтримку. Цим вона, звісно, дала невеликий вибір студенту: стати героєм або відступником.

Невдовзі у російських пабліках з'явилося відео з "вибаченнями" Максима Глєбова, якого затримала ФСБ. Студент заявив, що після "чемної розмови" в ФСБ він розкаявся у своїх поглядах і визнав помилку. 

Ця історія є продовженням популярної тези опонентів Ірини Фаріон про те, що вона нібито віддавна працює на Кремль. Мабуть, юний студент першого курсу української філології цієї версії не знав і щиро-наївно - зі своєї справжньої електронної скриньки - описав про себе все, чого досить для ідентифікації його спецслужбами рф. Десятий рік окупації Криму Росією не навчив його обережності. Як і Фаріон.

Мовознавиця поки що ніяк не прокоментувала цей випадок: чи то похапцем вона виставила цей скріншот, чи то зумисне.

Чекаємо також на коментарі від опозиційних кримських пабліків, які мають пролити більше світла на мовний подвиг Максима Глєбова, що не тривав довго. DailyLviv.com, на жаль, не вдалося знайти жоден його акаунт у соціальних мережах.

Працівники катедри української мови НУ "Львівська політехніка" у колективній заяві підтримали мовну позицію свої колеги Ірини Фаріон.

Так само зробив це і десантник Андрій Соколов, який з 24 лютого 2022 року добровольцем захищає Україні від російських терористів-агресорів.

На випадок з Максимом Глєбовим гостро відреагувала у ФБ Таміла Ташева, Постійний Представник Президента України в АР Крим: "Щодо інциденту з громадянкою України Фаріон. Це ницість, і злочин, викладати назагал повідомлення, від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території. Я щодня спілкуюсь з такими громадянами з Криму, ми в Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим здійснюємо системний моніторинг так званих "судів" над нашими громадянами, які своїми діями "дискредитують" збройні сили країни агресора. Зараз ми знаємо про щонайменше 535 таких "дискредитацій". 

Дякую всім нашим громадянам за таку сильну українську позицію, впевнена ви зустрічатимете наші сили безпеки та оборони у Криму першими. 

Але мені ніколи б і в голову не прийшло виставити в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку.  Як Представник Президента України в АР Крим буду вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності за означені дії дану громадянку".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів