Розмовляй українською або мовчи: доцент Львівської політехніки, десантник 80 бригади розповів про військове правило

14:28 16 листопада 2023 р.

Фото до новини

В армії мова важлива, бо ж ми воюємо за українськомовну Україну.

Про це в інтерв'ю, розміщеному на сайті НУ "Львівська політехніка", розповів кандидат технічних наук, доцент кафедри вищої геодезії та астрономії Богдан Паляниця, який приїхав з фронту в короткотривалу відпустку, пише DailyLviv.com.

У Львівській політехніці він — майже 40 років, відтоді як став студентом і аж до докторанта. Однак день 24 лютого 2022 року перервав наукові плани Богдана Паляниці. Добровольцем вступив до ЗСУ, став служити у 80-й десантно-штурмовій бригаді.

Зокрема Богдан Паляниця висловив свою думку щодо  мовної теми. 

"По-перше, у таких суперечках нерідко забуваємо, що воюють не лише російськомовні. Бо деколи, коли слухаєш про мовне питання, складається враження, що російськомовні воюють, а українськомовні лише збоку спостерігають.

По-друге, багато військових, які досі розмовляли російською, свідомо переходять на українську мову. Є ті, які не хочуть мовою загарбника ідентифікувати себе з їхньою токсичністю, тому теж перейшли на українську

Впевнено кажу, що в армії мова важлива, бо ж ми воюємо за українськомовну Україну. До прикладу, там, де я служу, всі розмовляють українською. Такі вимоги ставить керівництво (звісно, не зопалу): або розмовляй українською, або мовчи.

Читайте також: Війну в Україну привели в основному російськомовні громадяни. Десантник Соколов уперше підтримав Фаріон

До речі, щодо інших питань у нас теж є чіткі вимоги, зокрема щодо алкоголю. Якби когось заловити – суворе покарання, здебільшого значний грошовий штраф.

У людей також часто виникають запитання: чи на часі боротися з корупцією? Чи треба рухати владу? Чи терпіти негативи? Так, усе на часі. Боротьба з корупцією не розвалить держави. Наші воїни хочуть після закінчення війни повернутись у некорумповану, очищену, змінену країну, а не починати війну на ще одному фронті. Тож, хто наразі не встиг піти на війну, мають очищувати державу зсередини. Це не менш важливий момент", - зазначив десантник.

Нагадаємо, вчора, 15 листопада ректор Львівської політехніки підписав наказ про розірвання трудової угоди з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон.

Причиною такої адміністративної реакції стала критика військових за російську мову з вуст Ірини Фаріон, яка пролунала 5 листопада в ефірі програми "Рандеву з Яніною Соколовою".

Спочатку Львівська політехніка 7 листопада заявила, що не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом, а колектив катедри української мови Львівської політехніки підтримав професорку Ірину Фаріон.

Але 13 листопада "у справі Фаріон" почала працювати робоча група, до складу якої ввійшли представники комісії з етики та академічної доброчесності вченої ради Львівської політехніки. Ця група обіцяда оприлюднити результати висновки 23 листопада. Проте вже сьогодні, 14 листопада, з'явився наказ ректора НУ "Львівська політехніка" Юрія Бобала про звільнення з роботи Ірини Фаріон.

А СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон. Про це до СБУ клопотав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (омбудсмен) Дмитро Лубінець. Буцімто Фаріон виказала російським спецслужбам персональні дані студента з Криму, який підтримав її мовну позицію в електронному листі.

У відповідь на наказ ректора Ірина Фаріон заявила, що подасть до суду.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів