Американські дипломати повертаються з Польщі до Львова. США призначають нового посла в Україні

07:59 25 квітня 2022 р.

Фото до новини

Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр оборони Ллойд Остін під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським Києві повідомили про повернення співробітників посольства США в Україну і оголосили про новий пакет фінансової допомоги.

Про це повідомляє Reuters, пише Dailylviv.com.

Головний дипломат і міністр оборони США відвідали Київ у неділю та використали перший офіційний візит в Україну, після вторгнення Росії два місяці тому, щоб оголосити про поступове повернення американських дипломатів до країни та призначення нового посла, повідомили чиновники.

Державний секретар Ентоні Блінкен і міністр оборони Ллойд Остін вирушили до Польщі в суботу, а потім суходолом - в Україну в неділю, де зустрілися з президентом Володимиром Зеленським та іншими високопосадовцями України, сказав високопоставлений чиновник Держдепартаменту, відмовившись докладно обговорювати свою подорож або заходи безпеки.

Візит був розроблений, щоб продемонструвати підтримку Заходом Україні, а також  - анонсувати нову допомогу на суму 713 мільйонів доларів для уряду Зеленського та країнам регіону, де вторгнення Росії викликало побоювання щодо подальшої агресії з боку Москви.

Він також підкреслив зрушення в конфлікті, оскільки українські сили, завдяки масовим поставкам зброї зі Заходу, успішно відбили російський напад на Київ.

Російські війська перегрупувалися, щоб спробувати захопити більше території на південному сході Донбасу, дозволивши іноземним лідерам відвідати столицю, а деякі західні країни відновили свою дипломатичну присутність упродовж останніх тижнів. Але Вашингтон обережно ставився до повернення дипломатів на тлі спорадичних російських ракетних ударів на заході. 

Ллойд Остін поїде до Німеччини, де на авіабазі США в Рамштайні зустріне колег із більш ніж 20 країн і генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, щоб обговорити потреби України в обороні, повідомив представник Пентагону.

Про поїздку Зеленський повідомив сам під час прес-конференції в суботу, яка, за словами американських чиновників, була надзвичайною подією, яку вони запланували.

Очікувалося, що зустріч Блінкена і Остіна з Зеленським, міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, міністром оборони Олексієм Резніковим та іншими офіційними особами триватиме близько 90 хвилин.

Американські дипломати покинули київське посольство майже за два тижні до вторгнення 24 лютого, і перенесли його роботу до Львова, а потім переїхали до Польщі.

Дипломати спочатку відновлять «денні поїздки» через кордон до Львова найближчого тижня і прискорять планування повернення до київського представництва, повідомив представник Держдепу.

"Немає альтернативи для цієї зустрічі віч-на-віч, і, звичайно, є символізм повернення в країну", - сказав чиновник, який проінформував журналістів у Польщі на умовах анонімності.

Посадовець також повідомив, що в понеділок президент Джо Байден офіційно запропонує Бріджит Брінк, нині послу США в Словаччині, посаду посла США в Україні. Ця посада була вакантною більше двох років.

Блінкен і Остін повідомили Зеленського про нове іноземне військове фінансування для України на суму понад 322 мільйони доларів, завдяки чому загальна допомога США в безпеці Україні з моменту вторгнення склала близько 3,7 мільярди доларів, сказав чиновник.

"Це забезпечить підтримку можливостей, які потрібні Україні, особливо для боротьби на Донбасі", - сказав чиновник. «Ця допомога також допоможе Збройним силам України перейти на більш досконалі системи озброєння та протиповітряної оборони, по суті, системи НАТО».

Майже 400 мільйонів доларів нового іноземного військового фінансування також підуть 15 іншим країнам Центральної та Східної Європи та Балкан, сказав чиновник.

Росія буде націлюватись на маршрути, які використовують для постачання зброї, - США

Залужний розказав Міллі про складну обстановку на сході і півдні України

США доставлять зброю Україні впродовж кількох діб

Зараз Україна має більше доступних літаків-винищувачів, ніж два тижні тому, - Пентагон

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів