CNN показало посольство США після його переїзду до Львова

00:26 15 лютого 2022 р.

Фото до новини


Фото: Aris Messinis/AFP/Getty Images

Учора, 14 лютого, за словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, посольство США в Україні переїхало з Києва до Львова.

Це перелокація дипломатичної установи - вимушений крок через загрозу російської агресії, пише Dailylviv.com.

На фото, яке поширило CNN, бачимо незвичну з 2012 року картину - занурені в темряву, покинуті 15 тисяч квадратних метрів Американського дому, який будували майже два роки за додатковими вимогами до відповідних будівель Державного департаменту США.

"Жінка проходить повз закрите посольство США в Києві після того, як його робота була перенесена до Львова, 14 лютого", - так підписали це фото в редакції CNN.

Повірена у справах США Крістіна Квін та інші американські дипломати терміново переїжджають до Львова

Іноземні громадяни, які живуть у Києві, планують перечекати напад Росії у Львові

В Західній Україні - бум на ринку продажу нерухомості

Попит на нерухомість у західних областях кардинально зріс у вихідні: що купують-орендують

Історична довідка

За часів УНР у 1917—1918 роках США мали консульства в Києві та Одесі, які відповідно очолювали Даґлес Дженкінс (англ. Douglas Jenkins) та Джон Рей (англ. John A. Ray). У 1976-1980 роках у Києві діяло генеральне консульство США на чолі з Робіном Портером (англ. Robin C. Porter). У 1991 році в Києві роботу генконсульства США було відновлено, його очолив Генеральний консул Джон Ґундерсен (англ. Jon Gundersen).

США визнали Україну 26 грудня 1991, американське посольство в Києві було відкрито 23 січня 1992, з тимчасовим повіреним у справах Джоном Ґундерсеном (англ. Jon Gundersen). Перший посол Роман Попадюк (англ. Roman Popadiuk) був призначений у травні 1992 року.

У 1917 році у Києві за адресою вул. Новопавлівська, 10 (з 1961 року — вул. Юрія Коцюбинського, 10; сучасна вул. Володимира Винниченка) було споруджено Храм Святого Серця Христового УГКЦ, який у 1935 році комуністична влада знесла. У 1950-х роках на його місці спорудили нову будівлю Шевченківського райкому КПУ, в якій з 1992 до 2012 рр. працювало Посольство США в Україні.

30 вересня 2008 року Державний департамент США уклав контракт на будівництво нової будівлі посольства у Києві з компанією Бі Ел Гарберт Інтернешнл (B.L. Harbert International). Управління проєктом будівництва здійснювало Бюро з експлуатації закордонних будівель Державного департаменту США .

У травні 2009 року відбулася церемонія закладання фундаменту посольського комплексу посольства США, за участі посла США Вільяма Тейлора. З жовтня 2009 року почалося будівництво головного корпусу, яке тривало 23 місяці. Посольський комплекс площею 15 тисяч квадратних метрів, розрахованих на більш, як 700 осіб персоналу.

З 23 січня 2012 року Посольство США в Україні працює у новому посольському комплексі за адресою по вулиці Авіаконструктора Ігоря Сікорського, 4.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів