У Гарнізонному храмі св. апп. Петра і Павла завершили реставрацію 1300 м кв фресок, яка тривала 4 роки

15:38 10 листопада 2021 р.

Фото до новини

У Гарнізонному храмі св. апп. Петра і Павла завершили реставрацію фресок Франциска Екштайна 1740 року. Реставрацію, яка тривала 4 роки, робили за кошти Міністерства культури Польщі, зокрема інституту Полоніка, та жертводавців храму. Урочисте відкриття фресок відбудеться 2 грудня. До цього часу у храмі триматимуть роботи з демонтажу риштування.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

«Сьогодні ми завершили другий етап реставрації унікальних фресок Франциска Екштайна 1740 року, і розпочинаємо демонтаж одних з найбільших внутрішніх риштувань в Україні – це 38 тонн ваги і майже 3,5 тис м3 об’єму. Демонтаж таких риштувань триває орієнтовно до 30 днів, та маємо надію, що до кінця листопада зможемо демонтувати все. Ми готові працювати навіть уночі.

Наш храм пережив багато лихоліть, зокрема, його закрили у радянський період і 65 років тут лунала лише тиша. А після другої світової війни було постійне затікання даху, через що фрески були дуже понищені і багато елементів було втрачено.

У 2011 році храм відкрили для Богослужінь, а вже у 2012 році розпочалися дослідження склепінь храму, і з липня 2015 р розпочався перший етап реставрації фресок центральної нави храму, площею 300 м2. У 2018 році розпочався другий етап реставрації. Це вже понад 1000 м2. У сюжеті фресок закладене життя апостолів Петра і Павла, їхні місійні подорожі.

Дякуємо парафіянам нашого храму, всім жертводавцям, зокрема із-за кордону і всім людям доброї волі, які фінансово долучилися до цих робіт. Суттєве – основне фінансування, було від Міністерства культури Польщі, зокрема інституту Полоніка. Тому можемо з гордістю сказати, що це найбільший міжнародний проєкт з реставрації. Так, одночасно працювало понад 20 реставраторів впродовж усіх років. На роботи витрачено понад 20 млн грн.

Широкомасштабне, святкове відкриття фресок відбудеться 2 грудня», - розповів о. Тарас.

За його словами, також на завершенні реставрація головного фасаду Гарнізонного храму. Роботи проводять за кошти міського бюджету.

«Якщо погодні умови будуть дозволяти, то можемо впевнено говорити, що ще до кінця року реставрація фасаду буде завершена. Та все залежить від погоди», - додав настоятель храму.

Чотири об’єкти, три - у Львові, один - в районі, запропонували на Велику реставрацію

Реставрацію огорожі Палацу Потоцьких міськрада доручила підряднику зі списку недобросовісних

Дах каплиці Трьох Святителів - в аварійному стані: починають реставрацію

Реставрація дзвіниці церкви Покрови Пресвятої Богородиці: що зроблять за 4 млн 220 тис грн

У костелі св.Антонія у Львові розпочинають реставрацію дзвіниці за кошт фундації Полоніка

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів