Реставрація дзвіниці церкви Покрови Пресвятої Богородиці: що зроблять за 4 млн 220 тис грн

13:50 10 серпня 2021 р.

Фото до новини

Цьогоріч у Львові розпочнуть реставрувати дзвіницю церкви Покрови Пресвятої Богородиці, що на вул. Личаківській, 175. За інформацією управління охорони історичного середовища, зараз готують тендер.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

«Цей об’єкт буде перехідним і роботи тут закінчать вже наступного року», - уточнила начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Відповідно до проєкту, передбачено виконати такі роботи: ремонт цегляної кладки, розчищення та відновлення штукатурного шару, відновлення декоративних балясин; антисептування, протисольова обробка та гідрофобізація кам'яних поверхонь; влаштування гідроізоляції та підлогових покриттів; влаштування капельників та звисів; монтаж системи блискавкозахисту; відновлення та заміна віконних блоків; посилення виступаючої частини плити оглядового майданчика; відновлення колон та перил оглядового майданчика; вогнезахисна обробка деревини конструкцій даху.

Загальна вартість робіт складає майже 4 млн 220 тис. грн.

Також цього року за кошти міського бюджету реставраційні роботи проводитимуть і в інших сакральних спорудах. Зокрема, йдеться про реставрацію даху у каплиці Трьох Святителів, що на вул. Руській, 7. Відновлюватимуть і підпірну стінку у храмі Климентія Папи, що на вул. Генерала Чупринки.

Крім того, оголошено тендер на комплексну реставрацію дерев’яної церкви у с. Воля-Гомулецька, яка є пам’яткою архітектури національного значення. Також  місто дофінансує реставраційні роботи ще однієї пам’ятки архітектури національного значення – дерев’яної церкви у с. Зарудці.

Додамо, що реставраційні роботи тривають і у Гарнізонному храмі св. ап. Петра і Павла.
Довідка

Дзвіниця храму Покрови Пресвятої Богородиці є складовою частиною храмового комплексу, який почали будувати ще в 1934 році, за найновішими тогочасними тенденціями архітектури та інженерії під  керівництвом талановитого львівського архітектора і ректора Вищої технічної школи (нині НУ «Львівська політехніка») Тадеуша Обмінського. Через його передчасну смерть будівництво продовжив інженер Вавжинець (Лаврентій) Дайчак.

Храм збудований у формі старохристиянської базиліки першого тисячоліття, зведений на природному підвищенні ландшафту у стилі конструктивізму і одразу став домінантою східної межі Львова оскільки виділявся в силуеті міста своїм незвичним виглядом, адже з його північної сторони височіла вежа (висотою 50 метрів) – унікальна у Львові, збудована на зразок флорентійських дзвіниць, яка до сьогодні прикрашає церковний комплекс.

19 жовтня 1939 року радянські війська обстріляли храм. Пошкоджено фасад, дах і вежу.

27 червня 1941 року костел пошкоджено німецькою авіабомбою.

Під час німецької окупації проведено ремонтні роботи.

У повоєнний час тут розмістили книжковий склад (до 1989 року), а перед храмом поставили пам’ятник – бойовий танк, що стояв на п’єдесталі. Релігійний комплекс використовували як господарські приміщення.





Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів