Чотири об’єкти, три - у Львові, один - в районі, запропонували на Велику реставрацію

12:49 26 липня 2021 р.

Фото до новини

Розпочався другий відбір проєктів у межах програми «Велика реставрація». Відтак, Львівська область запропонувала чотири об’єкти. Йдеться про пам’ятки, які перебувають у комунальній власності.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.

Серед об’єктів:

    реставрація експозиційних залів музею історії релігії на пл. Музейній, 1 у м. Львові;
    ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури національного значення - колишнього костелу Магдалини на вул. С. Бандери, 8 (10), охоронний № 345» у м. Львові;
    ремонтно-реставраційні роботи сходової клітки пам’ятки архітектури XX ст. (охоронний №250) будинку страхового товариства “Дністер” на вул. Руській, 20 у м. Львові (1-ша міська поліклініка);
    ремонтно-реставраційні роботи фасадів пам'ятки архітектури місцевого значення охоронний № 707-М- Палацу (музей "Дрогобиччина") на вул. Т. Шевченка,38 у м. Дрогобичі Львівської області.

Участь цих пам’яток у президентській програмі уможливила Верховна Рада ще 16 липня. Цього дня депутати проголосували в цілому за законопроєкт №5551-2 щодо виділення субвенції для комунальних, обласних та державних закладів.

«Завдяки цьому Міністерство культури та інформаційної політики, внісши відповідні зміни до бюджету, матиме можливість фінансувати об'єкти комунальної форми власності в межах президентської програми «Велика Реставрація». Під час селекторної наради з заступником керівника Офісу Президента Кирилом Тимошенком, яка відбулася 19 липня, нам повідомили, що об’єкти, які може подати кожна область, повинні мати актуальну проєктно-кошторисну документацію. Аби ще цього року можна було розпочати на них реальні роботи. Думаю, від області їх відберуть не багато, максимум два. Але й це є важливо, що держава нарешті за багато років готова фінансувати реставрацію спадщини, навіть тієї, яка є в комунальній власності», - зазначає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько.

Нагадаємо, програма «Велика Реставрація» розрахована на 2021-2023 роки та має на меті перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними магнітами.

Реалізацію та координацію програми «Велика Реставрація» здійснює Міністерство культури та інформаційної політики України. Львівщина наразі має отримати третину коштів програми «Велика реставрація», які передбачено для фінансування на цей рік.

У 2021 році планують відновлення 22 пам’яток культурної спадщини в Україні на суму 399 млн грн. З них 4 об’єкти - на суму 132,5 млн грн (понад 33%) від загальних коштів програми має отримати наша область. Фінансування передбачено для Олеського, Жовківського, Підгорецького замків та реставрації театру імені Марії Заньковецької у Львові.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів