На Личаківському кладовищі реставрують родинні каплиці за польські злоті: везуть вітражі з австрійського Інсбрука

18:16 20 серпня 2021 р.

Фото до новини

У межах програми «Спільна спадщина» щороку група українських і польських реставраторів, за фінансування Міністерства культури Польщі, виконує реставрацію 10-12 надгробків.

Щороку на Личаківському кладовищі виконують значну кількість реставраційних робіт на надгробках та каплицях. Зокрема, дирекція цвинтаря окремо власним коштом щороку поводить ремонтні роботи 20-24 нагробків відомих львів’ян, похованих на Личакові.  У межах програми «Спільна спадщина» щороку група українських і польських реставраторів, за фінансування Міністерства культури Польщі, виконує реставрацію 10-12 надгробків. Цей проєкт розпочався ще у 2007 році.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

А вже починаючи з 2019 року Інститут ПОЛОНІКА фінансує реставраційні роботи у родинних каплицях. Зокрема, в межах співпраці з Польщею, відреставровано каплицю Кшижановських, а також виконано технічні та консерваційні роботи, які дозволили затримати подальшу деградацію каплиці. Кшечуновичів.

«Ми дуже вдячні керівництву міста Львова і Личаківського цвинтаря, що дозволили нам долучитися до порятунку цих каплиць. Це маленькі, але дуже гарні, цінні об’єкти, - зазначила представниця інституту ПОЛОНІКА Марта Кручинська.

На сьогодні реставраційні роботи тривають у каплиці Барчевських. Також наступного року відновлять найстарішу каплицю на Личакові – родини Дунін-Борковських.

«Усі каплиці дуже цікаві як архітектурні будівлі, але також мають і значні пошкодження. Зокрема, каплиця Барчевських мала значні конструктивні пошкодження. Дуже часто це є втрачені елементи декору, часто це є вітражі, фрагменти яких збереглися і за цими фрагментами ми намагаємося відтворити вітражі. Часто треба підняти багато архівних матеріалів, фотографій, щоб знати, як виглядали ці каплиці. Роботи проводить група українсько-польських реставраторів. Співпраця буде продовжуватися і надалі, тут, на Личаківському цвинтарі є багато надгробків, які мають мистецьку цінність і потребують реставрації в той чи інший спосіб», - розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Каплиця Барчевських є родинним мавзолеєм, який був збудований після смерті фундатора Пробуса Піотра Барчевського. Монументальна триярусна каплиця, була збудована в 1885‒1887 роках, стоїть на одній із головних алей цвинтаря. Солідна будівля у візантійському стилі втратила значну частину куполу під час Другої світової війни, який до цього часу не був відновлений. Пошкодження спричинило поступову деградацію металевої конструкції і кам’яних блоків, з яких збудовано каплицю. Роботи на цій каплиці розпочато у 2019 році від проведення додаткових досліджень в українських архівах щодо історії та іконографії каплиці. Після цього в 2020 році розпочато масштабні реставраційно-будівельні роботи – йдеться про ревіталізації всієї каплиці. До цього часу знайдено і ідентифіковано невеликі фрагменти вітражів. У порозумінні з дирекцією цвинтаря визначено об’єм робіт по зміні рівнів і трасування алей. В 2021 році розпочались роботи із складання та анастилозу вівтаря, перед якими було проведено пошуки подібних проектів і консультації з експертами. Також проведено дослідження мас, що наповнюють шви, які підтвердили використання цементу.Планований термін завершення проекту: грудень 2021р.Планована вартість робіт: 1,600 000 злотих (11,2 млн грн)

Як зазначив представник інституту ПОЛОНІКА, реставратор Марцін Косаржевскі, серед найскладнішого у реставраційних роботах було відновлення купола, хреста. «Також це вітражні вікна, які були привезені з Інсбрука. Тут є 13 вікон. На підставі фото і крихт, які ми визбирали в каплиці, вдалося відтворити вікна, які є в тамборі і апсиді. Ми не мали фрагментів цих великих вікон і мусили щось компонувати. Наступною проблемою є анестилоз вівтарної конструкції і реставрація гарної підлоги - а це техніка різаного каміння, які вкладаються в мозаїку, що утворює зірку. Також були проблеми з камінням: коріння дерев повростало в каміння, міжсходові блоки і через те порозсовувалися ці сходинки, тож треба було частково демонтувати, відкувати ті елементи, яких бракувало. Також пробуємо відновити цілісність території, на якій стоїть каплиця. Вдалося перебудувати цю дорогу так, щоби була можливість відновити огорожу перед каплицею», - розповів Марцін Косаржевскі.

Як додав директор Музею-заповідника «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай, кількість об’єктів, які реставрують у межах проєкту «Спільна спадщина», щороку зростає. «Ми дуже задоволені співпрацею Міністерства культури Польщі і Львівської міської ради, зроблено дуже багато і кількість об’єктів щороку зростає», - наголосив Михайло Нагай.

Нагадаємо, на Личаківському цвинтарі є 23 родинні каплиці. У минулі роки за кошти спонсорів відновили каплицю Бачевських. Також за кошти ЛКП «Личаківський цвинтар» реставрували каплицю Адамських, а у співпраці  з Львівською пивоварнею - каплицю Кісельків.

Скульптури Вітвера, Шимзерів, Ойтелє, Марковського, Баронча, Равського: Личаківський цвинтар проведе екскурсію

Личаківський цвинтар: послуги подорожчали

Личаківський цвинтар у Львові подорожчав

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів