Росія подвоїла доходи від експорту енергоносіїв з початку вторгнення в Україну

19:16 28 квітня 2022 р.

Фото до новини

Головним імпортером Росії за цей період стала Німеччина - понад 9 млрд євро.

Про це повідомив Euronews, пише Dailylviv.com.

Незважаючи на зусилля західних лідерів, які прагнуть не допустити поповнення російського військового бюджету за рахунок енергоресурсів та їх використання як інструмент впливу, Москва отримала близько 62 мільярдів євро від експорту нафти, газу і вугілля за два місяці, за даними фінського Центру досліджень енергії і чистого повітря (CREA), що спирається на аналіз судноплавства і руху вантажів.

Найбільшими імпортерами були Німеччина (9,1 млрд євро), Італія (6,9 млрд євро), Китай (6,7 млрд євро), Нідерланди (5,6 млрд євро), Туреччина (4,1 млрд євро), Франція (3,8 млрд євро).

Чверть російських поставок викопного палива надійшло лише в шість портів ЄС: Роттердам (Нідерланди), Маасвлакте (Нідерланди), Трієст (Італія), Гданськ (Польща), Зебрюгге (Бельгія).

На сайті організації встановлено таймер, який показує в режимі реального часу, що з 24 лютого Європа заплатила 46 мільярдів євро за російські енергоносії. За ввесь минулий рік обсяг імпорту становив 140 мільярдів. 

"Експорт викопного палива - ключовий фактор путінського режиму і багатьох інших держав-ізгоїв", - заявив головний аналітик CREA Лаурі Мюллівірта. 

Експерти вважають, що навіть незважаючи на скорочення експортних обсягів - а постачання російської нафти за кордон впали на 30% у квітні - у короткостроковій перспективі Росія зможе отримувати вигоду від цін і продовжувати зміцнювати курс рубля.

Агентство Bloomberg повідомляє, що 4 європейські країни здійснили платіж у російській валюті, 10 компаній відкрили рублевий рахунок у Газпромбанку. 

Через відмову виконувати російські вимоги від труби були формально відлучені Польща і Болгарія. Єврокомісія звинуватила Кремль у шантажі. Європейська програма REpowerEU націлена на диверсифікацію джерел енергопостачання та зниження залежності від Москви.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів