Поворотний момент в історії: Литва - перша країна ЄС, яка відмовилася від російського газу

23:29 2 квітня 2022 р.

Фото до новини

Литва - перша країна ЄС, яка відмовилася від російського газу. Міністр енергетики Дайнюс Крейвис каже, що це поворотний момент в історії енергетичної незалежності Литви.

Про це повідомляє Міністерство енергетики Литви, пише Dailylviv.com.

Прагнучи отримати повну енергетичну незалежність від російського газу, у відповідь на енергетичний шантаж Росії в Європі та війну в Україні, Литва повністю відмовилася від російського газу: з початку цього місяця литовська газотранспортна система працює без імпорту російського газу.

Це підтверджують дані оператора литовської газотранспортної системи Amber Grid, які свідчать, що 2 квітня імпорт російського газу для потреб Литви через сполучення Литва-Білорусь дорівнював 0 МВт-год.

Вся потреба Литви в газі задовольняється через Клайпедський термінал зрідженого природного газу (СПГ). Офіційно оголошені графіки оператора терміналу скрапленого газу Klaipedos Nafta вказують на те, що щомісяця на термінал буде надходити три великі обсяги скрапленого газу, яких планується вистачити на всіх клієнтів. На найближчий період клієнти оформляли замовлення на транспортування газу лише з терміналу. У разі потреби газ до Литви також можна буде постачати через газове сполучення з Латвією, а з 1 травня - і через газову мережу з Польщею.

Міністр енергетики Дайнюс Крейвис каже, що це поворотний момент в історії енергетичної незалежності Литви: «Ми перша країна ЄС серед країн-споживачів «Газпрому», яка забезпечила незалежність від поставок російського газу, і це є результатом довгострокової послідовності, енергетичної політики та своєчасних інфраструктурних рішень».

У цих умовах вимога Росії платити за газ в рублях втрачає сенс, оскільки Литва більше не замовляє російський газ і не планує за ньогоплатити. У відповідь російська газопостачальна компанія «Газпром» повідомила Amber Grid, що більше не має наміру імпортувати газ з Росії через литовсько-білоруське сполучення.

Львівщина отримала карети швидкої допомоги від Литовського сейму

Литва надає Україні нову допомогу на 10 млн євро

Наступна країна, яку бажатиме захопити Путін, – це Литва, - секретар РНБО

Міністри закордонних справ України та Литви провели переговори у Львові

Україна, крім двох ворогів, має чотири країни-найближчих друзів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів