Міністри закордонних справ України та Литви провели переговори у Львові

18:15 15 березня 2022 р.

Фото до новини

Литва та Україна вимагають від Росії негайно припинити безпрецедентну і неспровоковану агресію, беззастережно вивести всі свої окупаційні війська з усієї території України в її міжнародно визнаних кордонах

Про це інформує 34 канал, пише Dailylviv.com

На 20-й день нового етапу збройної агресії Росії, яка триває з 2014 року, міністри закордонних справ України та Литовської Республіки провели переговори у Львові. Міністри засудили варварську агресію, яку РФ за безпосередньої участі Республіки Білорусь розпочала проти суверенної, мирної та незалежної України. Здійснивши цей жорстокий напад, Росія грубо порушила основоположні принципи міжнародного права, Статут ООН, Гельсінський Заключний акт та багато інших документів, що визначають відносини між країнами.

Литва та Україна вимагають від Росії негайно припинити безпрецедентну і неспровоковану агресію, беззастережно вивести всі свої окупаційні війська з усієї території України в її міжнародно визнаних кордонах. Неспровоковане військове вторгнення Росії в Україну призвело до страждань, яких у Європі не бачили вже декілька десятиліть. Міністри засуджують невибіркове застосування російської військової сили проти цивільного населення та інфраструктури, які підпадають під захист міжнародного гуманітарного права.

Весь світ бачить цю трагедію та вражений жорстокістю російського режиму у цій безглуздій війні. Відмовляючись забезпечити безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ до тих, хто найбільше цього потребує в Україні, не надаючи безпечні коридори цивільним особам, які хочуть виїхати, РФ вчиняє воєнні злочини та злочини проти людяності. Путін та його спільники повинні бути притягнуті до відповідальності у Гаазі за їхні протиправні діяння.

У цьому контексті міністри рішуче підтримали розслідування, яке розпочав прокурор Міжнародного кримінального суду. Міністри висловили належну шану народу та військовим України за їхню мужність у захисті своєї Батьківщини та спільних європейських цінностей, свободи та демократії. Міністри закликають міжнародне співтовариство активізувати зусилля із надання Україні скоординованої військової, гуманітарної, фінансової та політичної підтримки.

Міністри також закликають до подальшого посилення тиску на режими РФ та Білорусі шляхом значного розширення обмежувальних заходів, включаючи заборону імпорту викопного палива та подальші санкції проти фізичних та юридичних осіб, організацій, відповідальних за звірства та підтримку режиму Путіна чи отримання вигоди від нього, а також відповідальних за серйозні порушення прав людини в Україні, причетних до цих порушень або пов'язаних із ними. Вони наголосили на необхідності подальшої ізоляції Росії та її економіки, аби позбавити Кремль можливостей для подальших нападів на сусідні держави. Міністри наголосили на важливості якнайшвидшого відновлення економіки України після завершення війни.

РФ має бути притягнута до відповідальності та повністю компенсувати усі втрати, яких зазнала Україна внаслідок вторгнення. Дії Російської Федерації на об'єктах атомної енергетики України є грубим порушенням багатьох конвенцій з ядерної безпеки, зокрема Міжнародної конвенції про боротьбу з актами ядерного тероризму. Наслідки необдуманих дій Росії можуть бути непоправними.

У цьому контексті, міністри закликають міжнародне співтовариство знайти спосіб змусити Росію:

- Вивести війська з мирних ядерних об'єктів;
- Запровадити щонайменше 30-кілометрові демілітаризовані зони навколо АЕС;
- Забезпечити належні умови роботи персоналу, надати їм можливість відпочинку.

Не менш важливою є фінансова ліквідність ринку електроенергії України. Зменшення виробництва електроенергії та неможливість споживачів оплачувати комунальні послуги створюють додаткові проблеми. У зв’язку з цим важливо розглянути можливість створення узгодженого фінансового механізму підтримки ринку електроенергії. Для підготовки до наступної зими необхідна загальноєвропейська солідарність.

81 літак, 36 систем ППО: Генштаб опилюднив усі втрати ворога

Атака з повітря: міжнародний аеропорт в Дніпрі зазнав масштабних руйнувань

Головна мета вторгнення Росії – це повне знищення українського народу, - дослідження

Верховна Рада продовжила воєнний стан в Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів