Компанія Маска вимагає, щоб за Starlink платив Пентагон

10:21 14 жовтня 2022 р.

Фото до новини

SpaceX Маска каже, що більше не може оплачувати важливі супутникові послуги в Україні і просить Пентагон взяти на себе плату.

Про таку вимогу розповів CNN, пише Dailylviv.com

Супутникові інтернет-термінали Starlink, виготовлені компанією SpaceX Ілона Маска, з весни 2022 року стали життєво важливим джерелом зв’язку для української армії, дозволяючи їй воювати і залишатися на зв’язку, навіть коли мобільний телефон та інтернет-мережі були зруйновані воєнними атаками Росії.

Наразі близько 20 000 супутників Starlink було передано Україні. Маск написав у п’ятницю в Twitter , що «операція коштувала SpaceX 80 мільйонів доларів і перевищить 100 мільйонів доларів до кінця року».

Але ці благодійні внески SpaceX можуть закінчитися.

Документи, отримані CNN, показують, що минулого місяця SpaceX Маска надіслала листа до Пентагону, в якому говориться, що вона більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink. У листі також міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування урядового і військового використання Starlink в Україні, яке, як стверджує SpaceX, коштуватиме понад 120 мільйонів доларів до кінця року і може коштувати близько 400 мільйонів доларів упродовж наступних 12 місяців.

«Ми не в змозі надалі дарувати Україні термінали або фінансувати існуючі термінали впродовж невизначеного періоду часу», — написав Пентагону директор з державних продажів SpaceX у вересневому листі.

Серед документів SpaceX, надісланих до Пентагону й ознайомлених з CNN, є раніше невідомий прямий запит, надісланий Маску в липні головнокомандувачем Збройних сил України генералом Валерієм Залужним щодо ще майже 8000 терміналів Starlink.

В окремому супровідному листі до Пентагону зовнішній консультант, який працює на SpaceX, написав: «Я не думаю, що вони (SpaceX - DL) мають фінансову можливість надати якісь додаткові термінали чи послуги, про які просив генерал Залужний».

Ці листи надійшли на тлі нещодавніх повідомлень про масштабні збої в роботі Starlink, оскільки українські війська намагаються повернути окуповані Росією території в східній і південній частинах України.

Джерела, знайомі з вимкненнями, сказали, що вони раптово вплинули на всю лінію фронту станом на 30 вересня. «Це вплинуло на всі зусилля українців пройти цей фронт», — сказав один зі знайомих з відключеннями людей, який говорив з CNN на умовах анонімності. - Starlink — це основний спосіб спілкування підрозділів на полі бою».

Не було жодного попередження українським силам про вимкнення, сказала друга особа, додавши, що тепер, коли Україна звільняє територію, необхідно подати запит на ввімкнення послуг Starlink.

Financial Times першою повідомила про збої, які призвели до «катастрофічної» втрати зв’язку, сказав високопоставлений український чиновник. У твіті, відповідаючи на статтю, Маск не став заперечувати збій, заявивши, що те, що відбувається на полі бою, є таємним.

Пропозиція SpaceX про припинення фінансування Starlink також з’явилася на тлі зростання занепокоєння в Україні щодо прихильності Маска. Нещодавно Маск опублікував у Twitter суперечливий мирний план, який передбачає відмову України від Криму і контролю над східними Луганською та Донецькою областями.

Після того, як президент України Володимир Зеленський порушив питання про те, на чиєму боці стоїть Маск, він відповів, що «як і раніше дуже підтримує Україну», але побоюється «масової ескалації».

«Україна знає, що її нинішній уряд і зусилля під час війни повністю залежать від Starlink, — сказала CNN людина, знайома з обговореннями цієї проблеми. - Рішення про те, продовжувати роботу Starlink, чи ні, повністю залежить від однієї людини. Це Ілон Маск. Його не обирали, ніхто не вирішував давати йому цю владу. Він має це завдяки технології та компанії, яку він створив».

У вівторок Маск спростував інформацію про те, що він безпосередньо спілкувався з Путіним про Україну. У четвер, коли український міністр написав у Твіттері, що Starlink має важливе значення для інфраструктури України, Маск відповів: «Ласкаво просимо. Радий підтримувати Україну».

Через понад сім місяців війни важко переоцінити вплив Starlink на Україну. Уряд у Києві, а також українські війська, неурядові організації та цивільні особи покладаються на компактні й прості у використанні пристрої, створені SpaceX. Starlink використовується не лише для голосового й електронного зв’язку, але й для керування безпілотними літальними апаратами і передавання відео для корекції артилерійського вогню.

CNN бачив, як його використовували на багатьох українських базах.

«Starlink був абсолютно необхідним, оскільки росіяни націлилися на українську комунікаційну інфраструктуру», — сказав Дімітрі Альперович, співзасновник мозкового центру Silverado Policy Accelerator. - Без Starlink у багатьох випадках вони справді працювали б наосліп».

Незважаючи на те, що Маск отримав широке визнання і подяку за те, що він відгукнувся на запити про надання послуг Starlink Україні на початку війни, насправді переважна більшість із 20 000 терміналів отримали повне або часткове фінансування із зовнішніх джерел, включаючи уряд США, Великобританії й Польщі, згідно з листом SpaceX до Пентагону.

Початкова підтримка Starlink від США надходила через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), яке, за даними Washington Post, витратило приблизно 3 мільйони доларів на обладнання та послуги в Україні. Згідно з нещодавно отриманими документами, найбільшим окремим платником терміналів є Польща з оплатою майже 9000 окремих терміналів. США надали майже 1700 терміналів. Серед інших учасників – Великобританія, неурядові організації та краудфандинг.

Згідно з даними SpaceX, наданими Пентагону, близько 85% з 20 000 терміналів в Україні були оплачені – або частково – такими країнами, як США та Польща чи іншими організаціями. Ці організації також платили приблизно за 30% підключення до Інтернету, яке, за словами SpaceX, коштує 4500 доларів щомісяця за одиницю найсучаснішої послуги. На вихідних Маск написав у Twitter, що в Україні є близько 25 000 терміналів.

У своєму липневому листі до Маска головнокомандувач України генерал Залужний високо оцінив «виняткову корисність» підрозділів Starlink і сказав, що військові розгорнули близько 4000 терміналів. Проте близько 500 терміналів щомісяця знищується під час бойових дій, сказав Залужний, перш ніж попросити ще 6200 терміналів для українських військових і розвідувальних служб та 500 на місяць - для компенсації втрат.

8 вересня старший директор з державних продажів SpaceX написав Пентагону, заявивши, що витрати стали занадто високими, наближаючись до 100 мільйонів доларів. Чиновник звернувся до Міністерства оборони з проханням розглянути новий запит України, а також поточні витрати на обслуговування на загальну суму 124 мільйони доларів на решту 2022 року.

Ці витрати, за словами високопоставленого чиновника оборони, сягнуть майже 380 мільйонів доларів за цілий рік.

SpaceX відхилила неодноразові прохання прокоментувати як збої, так і їхній нещодавній запит до Пентагону. Адвокат Маска не відповів на запит про коментар. Речник Міністерства оборони Боб Дітчі сказав CNN: «Міністерство продовжує співпрацювати з промисловістю, щоб вивчити рішення для збройних сил України, оскільки вони відбивають жорстоку та неспровоковану агресію Росії. Наразі нам більше нічого додати».

Прохання SpaceX, щоб американські військові заплатили за рахунок, розлютило вище керівництво Пентагону. Один високопоставлений чиновник з оборони сказав CNN, що SpaceX має «нахабство виглядати героями», в той час як інші платять так багато.

Маск є найбільшим акціонером приватної компанії SpaceX. У травні SpaceX оголосила, що її оцінка зросла до 127 мільярдів доларів, а цього року вона залучила ще 2 мільярди доларів, повідомляє CNBC.

Минулого тижня Маск зіткнувся зі шквалом критики в Twitter – у тому числі з боку президента України Володимира Зеленського – після того, як у серії твітів представив свій мирний план із припинення війни. Це включало б передачу Криму Росії та повторне проведення референдумів, цього разу під наглядом ООН, у чотирьох регіонах, які Росія нещодавно незаконно анексувала.

Зеленський звернувся з трьома проханнями до міжнародних фінансових донорів

Парламентська асамблея Ради Європи визнала Росію державою-терористом

Зеленський попередив про нові терористичні акти росії і як на це має відповісти ЄС

Зі світу по мільярду - Україні на дефіцит бюджету

Україна отримає 5 млрд євро допомоги від ЄС: на що їх витратить

Уряд готується до різних сценаріїв опалювального сезону

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів