Для прокладання тунелю зі Львівщини до Закарпаття освоять ще 890 мільйонів гривень (відео)

17:05 22 січня 2016 р.

Фото до новини


Фото: railway.lviv.ua

Бескидський тунель поглиблять ще на чотири метри.

«21 січня на перегоні Бескид – Скотарське у Карпатах відбулися урочистості з нагоди завершення першого етапу будівництва залізничного двоколійного Бескидського тунелю – повідомили сьогодні, 22 січня, на Львівській залізниці, де також розповіли подробиці:

«Спільно натиснули кнопку для останнього вибуху під час проходження верхнього уступу тунелю віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, голова комітету ВР України з питань транспорту Ярослав Дубневич, в.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Олександр Завгородній, директор компанії - генпідрядника ПрАТ «Інтербудмонтаж» Володимир Петрук та очільники Львівської ОДА та ЛОР Олег Синютка та Олександр Ганущин. Під час доповіді присутнім про хід будівництва тунелю керівник Львівської залізниці Богдан Піх зазначив, що тунель є частиною V Пан’європейського транспортного коридору, тож його завершення дозволить поглибити інтеграцію України в європейську транспортну мережу та дасть можливість клієнтам залізниці безпечно відправляти свої вантажі як територією України, так і транзитом. Начальник регіональної філії «Львівської залізниці» розповів:

«Після відкриття ми будемо готові пропускати тут більше потягів – як вантажних, так і пасажирських, а також покращимо безпеку руху. У 2016 році будівельники планують освоїти 890 мільйонів гривень, із них 200 мільйонів гривень – кошти Львівської залізниці на ті роботи, які ми маємо виконати своїми силами. Решта – це кошти ЄІБ.

Є ще дуже багато роботи, але плануємо, що трохи більше ніж за рік завершимо роботи. Перший етап будівельники завершили на два місяці раніше графіка, тож можливо, вдасться швидше просуватись і надалі. При необхідності, до будівельних робіт у тунелі залучать і львівських залізничників».

В.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Олександр Завгородній наголосив, що це – історична подія для розвитку українських магістралей, адже транзитний потенціал настільки великий, що транспортні коридори, які будуються, мають величезне значення для економіки всієї країни. Він також розповів:

«Я дуже вдячний нашим колегам із міжнародних фінансових організацій – без їхньої підтримки цей проект неможливо було б реалізувати. І впродовж останніх чотирьох місяців ми провели багато перемовин стосовно інших проектів, які будуть втілюватись під їхнім патронатом.

Ми хочемо прискорювати роботи на всіх напрямках – будівництва, електрифікації, модернізації колії. У цьому році, після затвердження фінансового плану, залізниця буде мати нагоду завантажити підприємства України виробництвом локомотивів, вагонів, потягів. Я маю велику надію, що українські залізниці покажуть, що те, що робиться на всіх територіях, відповідає заявленим планам».

Також на урочистості прибули представники Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку, які надали кредитні кошти на будівництво Бескидського тунелю. Зокрема, директор ЄБРР в Україні Шевкі Акюнер відзначив: «Цей тунель показує, що Україна зажди була і буде частиною Європи. Європейські партнери: ЄБРР, ЄІБ та інші організації зажди будуть допомагати Україні, стояти за нею в її русі вперед до Європейського Союзу. Для мене особисто цей тунель має два світла – на початку і в кінці. Він повинен принести благополуччя для України та її партнерів, тож ми горді бути частиною цього проекту».

Будівництво двоколійного Бескидського тунелю розпочали у листопаді 2013 року. Він зводиться на відстані 30 метрів зліва від теперішнього, довжина становить 1764 метрів .  Для проходки тунелю обрали новоавстрійський метод (будівництво передбачено як вибуховим, так і прохідницьким методами з використанням випереджувального екрану).

Вчора завершився перший великий етап будівництва нового тунелю – проходження верхньої колоти та вихід на західну сторону Бескидського тунелю. Висота верхнього уступу – вісім метрів, надалі продовжуватиметься робота з поглиблення споруди ще на чотири метри. Після введення в експлуатацію двоколійного тунелю пропускна спроможність збільшиться з 47 до 100 пар поїздів на добу та швидкість проходження тунелю зросте з 40 до 60 кілометрів за годину».

Про це повідомили сьогодні, 22 січня, в прес-центрі Львівської залізниці. Як інформував «ЩЛ», завершено перший етап будівництва залізничного тунелю зі Львівщини до Закарпаття.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів