Списки «хворих ухилянтів», виявлені у голови Хмельницького МСЕК, вивчає ДБР

19:13 5 жовтня 2024 р.

Фото до новини

У списках вказані прізвища та діагнози, у разі непідтвердження яких "ухилянтам" загрожуватиме від 3 до 5 років в’язниці.

Про це повідомила Судово-юридична газета, пише DailyLviv.com. Державне бюро розслідувань вивчає списки, знайдені під час обшуків у робочому кабінеті голови Хмельницького медико-соціального експертного комітету. Як повідомляє Суспільне, мова йде про Тетяну Крупу. І, як розповіла журналістам речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук, у цих списках містяться прізвища осіб та фіктивні діагнози.

Своєю чергою, адвокат зазначила, що наступним етапом буде встановлення правильності вказаних діагнозів.

«Треба буде встановлювати, правильний чи неправильний вказаний діагноз. Під час допиту повинні з'ясувати, чому людина звернулась у МСЕК. Можна перевірити, чи зверталась вона раніше за такою допомогою. Якщо доведуть, що діагноз неправильний, то будуть досліджуватися питання, як вдалось знайти людей, які погодились його встановити» – розповіла адвокатка.

Вона також додала, що у випадку, якщо діагноз виявиться неправдивим і буде встановлено, що його отримали з метою ухилення від мобілізації, особам загрожує відповідальність за статтею 336 Кримінального кодексу України. У такому разі покарання передбачає позбавлення волі від трьох до п'яти років.

Якщо ж з'ясується, що за встановлення такого діагнозу були надані гроші, ці дії можуть бути кваліфіковані за статтею 369 Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає штраф до 4 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Як раніше повідомлялося, у робочому кабінеті керівниці МСЕК виявили 100 тисяч доларів, а також підроблені медичних документів, списки ухилянтів із прізвищами та фіктивними діагнозами. Крім того, вдома у посадовців працівники ДБР знайшли майже 5 мільйонів 244 тисячі доларів, 300 тисяч євро, понад 5 млн гривень, брендові прикраси та коштовності.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів