На горищі у Львові старшокласник знайшов скульптуру всесвітньо відомого майстра Сергія Литвиненка

19:42 5 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Сергій Литвиненко — полтавець, хорунжий Армії УНР, автор надгробка Івана Франка на Личаківському цвинтарі.

Про це повідомив львівський археолог, Микола Бандрівський, пише DailyLviv.com

"Ви дивитеся зараз на скульптуру, яка була виявлена цілком випадково на одному з горищ у самому центрі нашого міста. Цю фігуру (а, радше, те, що від неї залишилося) й виготовив у 1938 році Сергій Литвиненко — полтавець, хорунжий Армії УНР і автор надгробка Івана Франка на Личаківському цвинтарі",-  зазначив Микола Бандрівський.

Археолог зауважив, що знайшли скульптуру несподівано і розповів історію цього відкриття.

"Виступаючи якось з лекцією перед школярами львівської Малої Академії наук (оповідав їм тоді, чим цікавою є археологія і як стати археологом у наші дні) я й не сподівався, що деякі з тих дітисок справді відчули у собі потяг відшукувати якісь старовинні речі.

Після наступної лекції до мене підійшов один з тих старшокласників-МАНівців і сказав, що у себе на стриху він знайшов якусь давню скульптуру. І тут же почав розгортати досить важкий пакунок, з яким прийшов на лекцію.

Яке ж було моє здивування, коли він його нарешті розгорнув! Перед очима постала майстерно виліплена жіноча постать з втраченими руками і головою, на місці яких стирчали лише краї залізних прутів від каркаса. Особливо цікавими були зображення на тих шатах, в які одягнута та постать і які віддалено нагадують орнаментику княжих часів. Причому внизу на підставці добре проглядався підпис: "1938. С.Литвиненко".

Після цього Микола Бандрівський, разом з хлопцем, пішов до його мами на теперішню вулицю Пантелеймона Куліша.

"І далі ми вже втрьох залізли на той стрих і прискіпливо почали все там обдивлятися. Але дарма — жодних слідів чи бодай якихось виразних уламків від тієї скульптури ми там так тоді і не знайшли.

Добре, що хоч основа тієї скульптури вціліла. Тепер би відшукати лише людину, яка фахово вивчає мистецьку спадщину Сергія Литвиненка. А от вже ця особа точно підкаже, кого зобразив у цій скульптурі в тому далекому 1938 році наш неперевершений й усьому світові знаний митець-полтавець, Сергій Литвиненко",- зазначив Бандрівський.

Він нагадав, що сьогодні, 5 жовтня, — день народження  славетного скульптора-полтавця Сергія Литвиненка, який народився в Пирятині у 1899 році. Його біографія загалом, як каже, археолог, відома, але львівський період Сергія Литвиненка є малодослідженим. Приміром, до останнього часу не було жодної надії відшукати якийсь — невідомий твір Сергія Литвиненка. 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів