Велика риба: чим і на що спіймати

11:55 23 серпня 2021 р.

Фото до новини

Багато рибалок успішно ловлять карасі, окуні, плотву, але спіймати велику рибу їм не вдається. Треба дотримати кількох правил і сподіватися на удачу.

Основи лову на водоймі

Дуже важливо правильно вибрати місце. Велика риба набагато обережніша за дрібну. Тож потрібно знайти на водоймі ями, різні поглиблення, саме там зазвичай проводить час велика риба. Визначити глибину можна за допомогою ехолота або поплавка-маркера.

Дуже любить велика риба захаращені місця на водоймі. Але витягнути рибу без обриву снасті досить проблематично - потрібна якісна снасть. 

Для вилову великої риби дуже важливе також підгодовування. Їжа повинна бути якісною, і її має бути багато. Досить купити макуху, халву, насіння, крупи. Потім зварити хоч відерце такої суміші. 

Щоб виловлювати тільки велику рибу, доведеться відсіяти дрібну за допомогою наживки. Наживка повинна бути таких розмірів, щоб дрібна риба не могла її заковтнути. Використовувати можна кукурудзу, горошок, жаб. Горох з кукурудзою потрібно насаджувати по 3-5 штук.

Для лову великої риби і гачки також потрібні великі. Одягати наживку потрібно так, щоб майже ввесь гачок був прихований, але трохи вільного простору залишалося.

Терпіння. Не потрібно смикати вудку кожні 10 хвилин. Снасть після закидання не потрібно витягувати годинами.

Витягати раніше можна тільки якщо:

- було клювання, і, можливо, наживка злетіла;

- снасть могла потрапити в мул, і тепер риба не може її побачити;

- потрібно змінити наживку.

Це не все, що потрібно знати про лов великої риби. Ще, звичайно ж, потрібно точно знати, що у водоймі ця велика риба є.

Секрети ловлі на річці

Уся риба йде проти течії, тому краще розташовуватися там, де є вири, підводні ями й інтенсивна течія. Якщо річка невелика і течія там слабка, тоді краще ловити в місцях звуження русла. 

Нерідко риба мешкає під стволами повалених дерев. Карась, наприклад, обожнює густі очерети і мулисте дно. Хочете спіймати піскаря — шукайте місця, де на дні пісок.

Якщо полюєте на велику щуку, готуйтеся до того, що, можливо, будете сидіти дуже довго без жодного клювання: така особливість поведінки великого хижака. 

Вибирайте насадку ретельно, за розміром бажаної риби, робіть закид на глибину десь метр вище дна, тоді є великий шанс зловити саме велику щуку.

Щоб вловити великого коропа або сазана на поплавкову вудку, застосуйте два спарених гачки однакового розміру з кільцем на голівці (не плутати з двома поводками). У воді така снасть поводиться цікавим чином, залучаючи «крупняка», а у вас з'явиться більше шансів зробити вдалу підсічку.

Чистота кілець вудлища — найважливіша деталь успішної риболовлі. Саме їх забруднення призводить до прикрого обриву волосіні під час виведення. Не лінуйтеся зайвий раз почистити кільця від водної зарости і бруду - тоді рибальська волосінь не буде рватися.

Порада для тих, хто ловить на вудлища спінінгів. У ловлі на блешню дуже добре працює прийом «одягнена блешня». Візьміть нову снасть, відполіруйте її гарненько і розфарбуйте якомога правдоподібніше: намалюйте очі, зябра, плавники і т.д. На таку «рибку» хижак реагує набагато охочіше.

Для упіймання судака можна спробувати ловити на «вертоліт»: до досить великої каплевидної свинцевої блешні покладіть шматочок новорічного дощику або пензлик з вовни кози. Застосовуйте різні техніки лову (ритмічні посмикування приманки, блешнева гра) і результат не змусить себе довго чекати.

Вудки для успішної риболовлі

Основні види рибальських вудок:

Поплавкова вудка.

Спінінг.

Донна вудка.

Поплавкова вудка — універсальний варіант для лову в теплу пору, з берега і човна, для майже будь-якого виду риб. Вона оснащується волосінню, поплавцем, грузилом і гачком. Поплавкові вудки діляться на: болонські, махові, матчеві і штекерні,  залежно від особливостей конструкції. Для зручності риболовлі також використовується підставка для вудилищ.

Спінінг застосовується для упіймання хижої риби, коропових. Як наживку використовують штучні насадки — блешні, воблери, спінербейти, а також всілякі м'які наживки, які поводять себе у воді як жива рибка. Ловля на спінінг зацікавить активних рибалок, оскільки вимагає постійного перекидання, міграції вздовж річки, активних експериментів з підбором наживки. Для далеких закидів зі спінінгом можна заходити у воду, попередньо одягнувши заброди. Спінінги бувають кастингові — класичні, а також тролінгові — для ловлі з човна, де швидкість насадки залежить від швидкості човна.

Донна вудка застосовується для ловлі риби з дна. Як правило, така вудка комплектується декількома змінними вершинками різної чутливості, що сигналізують про клювання. Залежно від ваги приманки донки діляться на фідер і пікер.

Названі продукти, які можна буде завезти в Україну лише з міжнародними сертифікатами

Приманки для риби

Все залежить від пори року, погоди, водойми, місця лову і багатьох інших чинників, аж до атмосферного тиску і особливостей конкретної річки. 

Ось деякі види риб і їхня улюблена «їжа»:

Карась, лящ, короп - гноївковий черв'як, опариш, «перловка», густа манна каша із застосуванням ганусових добавок.

Щука, окунь - черв'як, опариш, «живець» (тюльки риба).

Сом - маальки, тельбухи, м'ясо раків, жаби

Білий амур - зерна кукурудзи, горох, картопля, хлібний м'якуш.

Пічкур - мотиль, опариш, жуки-скарабеї.

Форель - черви, метелики, мальки.

Насправді вгадати точно, на що сьогодні буде клювати саме ця риба, дуже важко, все визначається на місці риболовлі.

                                            Огляд підготовано за матеріалами спеціалізованих сайтів для рибалок.

Витягав 40 хвилин: на Львівщині рибалка упіймав 30-кілограмового товстолоба. Фото

Найбільше риби на Львівщині виловлюють у тіньових ставках

На Львівщині чоловік виловив причорноморського вирезуба з Червоної книги

На Львівщині рибалка витягнув з озера золотого карася, який занесений до Червоної книги

Загибель риби у Добротворі: ТЕС скидає гарячу воду у водосховище

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів