На Львівщині чоловік виловив причорноморського вирезуба з Червоної книги

20:00 20 червня 2021 р.

Фото до новини

За це Львівський рибоохоронний патруль наклав на рибалку 10 тисяч гривень штрафу.

Львівський рибоохоронний патруль на річці Дністер, навпроти с. Заліски Стрийського р-ну, виявив громадянина, який ловив рибу на вудочку та спіймав вирезуба  - 1 шт., вагою 1,5 кг, не вживши при цьому заходів щодо негайного його повернення назад в природнє середовище.

Так про цю подію повідомило управління Державного агентства рибного господарства у Львівській області, пише Dailylviv.

Порушення виявлено спільно з громадськими інспекторами Львівського рибоохоронного патруля. Згідно зі ст. 63 ЗУ «Про тваринний світ» вирезуба повернуто в природнє середовище в живому вигляді. На порушника складено протокол за ст.90 КУпАП.

За цим фактом складено протокол про адміністративну відповідальність за ст. 90 КУпАП. Санкція статті передбачає накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

За незаконний вилов порушнику доведеться сплатити збитки відповідно до постанови КМУ від 07.11.2012 №1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» в сумі 10 тисяч грн. Матеріали справи буде скеровано на розгляд суду.

Довідка

Вирезуб причорноморський (Rutilus frisii) – вид риб роду плітка (Rutilus) родини коропових. Зустрічається у басейнах Чорного, Азовського і Мармурового морів: від річок Болгарії до західного Закавказзя. В Україні водиться у басейнах Дністра, Сіверського Дінця, зрідка в Азовському морі.

Вирезуб причорноморський занесений до Червоної книги України як вид I категорії (зникаючі). Вилов його повністю заборонений на території нашої держави. Також цей вид риби перебуває під охороною Бернської Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі. У недалекому минулому був поширений в багатьох річках України, а в пониззі р. Південний Буг вважався навіть промисловою рибою. Проте, внаслідок зарегулювання стоку річок та забруднення їх вод чисельність вирезуба значно зменшилась і нині він трапляється одиничними особинами. Доволі потужна популяція збереглася лише в передгiрськiй дiлянцi течії Дністра та Дністровському водосховищі.

Свою назву вирезуб отримав завдяки міцним глотковим кісткам з потужними зубами. Ними він здатен розчавити досить великі раковини молюсків. Окремі представники вирезуба досягають у довжину 75 см та ваги 6 кг.

Статевої зрілості досягає на 4-5 році життя. На нерестовищах риби перебувають доти, поки не зменшиться паводок. Внаслідок цього вода очищається від мулу, а її температура досягає 12-15°C. На кам'янистих перекатах самиці відкладають 90-270 тис. ікринок, які течією заносяться під камені. Там ікра інкубується і через тиждень з неї викльовуються личинки. Молодь живиться тваринними організмами, які містяться в товщі води. Дорослі особини споживають переважно молюсків і ракоподібних. Найінтенсивніше вирезуб живиться в теплу пору року, а протягом доби – вночі.

Дроздов хоче зменшити популяцію голубів у Львові

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів