Як використовувати німецькі системи ППО Patriot вирішуватиме Польща, - міністр

09:44 10 грудня 2022 р.

Фото до новини

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау повідомив, що однією з тем розмови з держсекретарем США Ентоні Блінкеном була пропозиція Німеччини передати Польщі батареї Patriot.

Про це інформує Польське радіо, пише Dailylviv.com.

На пресконференції у Вашингтоні очільник польської дипломатії сказав, що американські дипломати не приховували свого здивування тим, як була представлена ​​ця пропозиція: «Ми обидва погодилися, що домовленості чи пропозиції такого типу потрібно проводити за зачиненими дверима».

Польща вирішила взяти на озброєння німецькі системи ППО Patriot. Німецька сторона погодилася, що ракетний комплекс Patriot працюватиме в системі польського командування. «Питання щодо використання цієї зброї вирішуватиме польський оперативний командувач», — наголосив польський міністр національної оборони Маріуш Блащак.

Збіґнєв Рау й Ентоні Блінкен високо оцінили співпрацю США та Польщі.

Одна з основних переваг Patriot - здатність збивати не лише літаки, крилаті ракети, але й балістичні ракети, пише BBC.

Саме цей тип ракет найбільше дошкуляє українським силам ППО, бо його майже неможливо перехопити. Ракета летить не над поверхнею землі, а підіймається по балістичній траєкторії вгору і звідти майже вертикально на величезній швидкості атакує ціль.

Як заявляється американським виробником, найновіша система Patriot може вражати балістичні ракети на висоті до 20 км.

"PATRIOT PAC-3 - остання модифікація - може працювати по "Іскандерам" (російські балістичні ракети), по "Кинджалу" (гіперзвукова авіаційна ракета), по "Циркону" (гіперзвукова протикорабельна ракета). З того, що нам надали, це було б найкращим рішенням на поточний час", - пояснює BBC News Україна генерал запасу Ігор Романенко, що на посаді заступника начальника генштабу ЗСУ (2006-2010) відповідав за протиповітряну оборону.

В Америці систему Patriot почали розробляти ще в середині 1980-х років. В бойових умовах її почали використовувати на початку 90-х під час війни в Перській затоці.

Системи використовують для ураження цілей керовані ракети "поверхня - повітря", а також мають високоефективні радіолокаційні станції.

Назва PATRIOT є абревіатурою і розшифровується як "Радар стеження з фазованою решіткою для перехоплення цілі" (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target).

Основними перевагами цього комплексу є висока швидкість приведення в бойову готовність, здатність вести вогонь по кількох цілях одночасно, висока маневровість і завадостійкість.

До складу однієї батареї Patriot входить шість основних компонентів: силова установка, станція радіолокації, пункт управління вогнем, пускові установки, комплект антенної щогли та ракети-перехоплювачі.

Ще одна особливість останньої модифікації (РАС-3) - це влучання ракети-перехоплювача безпосередньо в ціль, а не підрив поряд з нею.

Системи Patriot стоять на озброєнні декількох країн, окрім США. Мова йде про Німеччину, Швецію, Японію, Кувейт.

В українському командуванні Повітряних сил вже заявили, що комплекси Patriot можуть бути ефективно вбудовані в систему вітчизняної протиповітряної оборони.

Patriot і Eurofighter найліпше було б розмістити на заході України, - Ярослав Качинський

Німеччина пропонує зміцнити кордон Польщі з Україною системою Patriot і винищувачами Eurofighter

Моравєцький вірить, що німецькі Patriot можуть відправити в Україну

Протиракетний щит України створять комплексами IRIS-T SLM, NASAMS, MIM-104 Patriot

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів