Німеччина відмовилася передати Україні системи ППО Patriot, призначені для Польщі

02:13 7 грудня 2022 р.

Фото до новини

Системи протиповітряної оборони Patriot розмістять у Польщі, про що було початково заявлено Німеччиною.

У вівторок, 6 грудня, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що Німеччина відмовилася передавати Україні обіцяні Варшаві системи протиповітряної оборони Patriot. Про це міністр написав на своїй сторінці у Twitter, інформує Dailylviv.com.

Про таке кінцеве рішення стало відомо після того, як Маріуш Блащак провів розмову з міністерством оборони ФРН. За його словами, польський міністр «з розчаруванням ухвалив рішення відмовитись від підтримки України».

«Розміщення Patriot на заході України підвищило б безпеку поляків і українців», – нагадав міністр оборони Польщі.

Маріуш Блащак додав, що Варшава спільно з Берліном розпочинають заходи з розміщення систем Patriot в Польщі і під'єднання їх до польської системи командування.

Польське радіо нагадало, що у листопаді міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт запропонувала підтримку Польщі, включно з системами протиповітряної оборони Patriot і винищувачами Eurofighter, які охоронятимуть повітряний простір Польщі.

Це сталося після того, як 15 листопада російські війська здійснили масований ракетний обстріл України, і ракета впала в селі Переводів поблизу польсько-українського кордону, в результаті чого стався вибух, який забрав життя двох поляків. Як згодом повідомила польська влада, швидше за все це була українська ракета ППО; було наголошено, що все вказує на те, що ця ситуація стала наслідком нещасного випадку. 

Через кілька днів Блащак повідомив, що звернувся до німецької сторони з проханням передати Україні запропоновані Польщі батареї Patriot. За його словами, це «захистить Україну від подальших жертв і знеструмлень і підвищить безпеку нашого східного кордону». Днем пізніше міністерка оборони Німеччини заявила, що «патріоти», запропоновані Польщі, є частиною інтегрованої протиповітряної оборони НАТО, а це означає, що вони будуть розміщені на території Альянсу. Вона додала, що будь-яке їх використання за межами території НАТО вимагатиме попереднього обговорення з Альянсом та союзниками.

Голова Права і Справедливості Ярослав Качиньський оцінив, що пускові установки Patriot будуть корисні там, де вони будуть фактично використовуватися. За його словами, ракети з українськими операторами на заході України добре захистили би Польщу і водночас фактично використовувалися б з дуже доброю метою – захисту української інфраструктури та її громадян.

Також голова Міноборони минулого тижня в Сеймі заявив, що «вісім пускових установок системи Patriot, тому що німці говорять про вісім пускових установок системи Patriot, найкраще працювали би на Заході України». «Таку рекомендацію я отримав від офіцерів протиракетних і зенітних військ», - зазначив Блащак. За його словами, таке розташування «захищатиме польський кордон і водночас територію України від ракет, які несуть потенційну загрозу».

Прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький наприкінці листопада заявив, що Польща розгляне можливість прийняти німецьких систем Patriot, якщо Німеччина не передасть їх Україні. Але, як додав він, «ми звертаємо увагу на те, що ніхто не хоче отримувати техніку, щоб вона стояла».

Німеччина передала Україні першу радіолокаційну систему TRML-4D для виявлення ворожих ракет

Німеччина одягне 100 000 українських військових у зимовий одяг

Німеччина передала Україні понад сто польових обігрівачів

Німеччина пропонує зміцнити кордон Польщі з Україною системою Patriot і винищувачами Eurofighter

Німеччина не дає Україні більшої кількості важких озброєнь

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів