США оприлюднили викриття про групу Вагнера одразу після візиту Зеленського

19:47 22 грудня 2022 р.

Фото до новини

Дані розвідки США свідчать про те, що російська група найманців «Вагнера» розширила вплив і вербує засуджених — у тому числі деяких із серйозними захворюваннями — з в’язниць, щоб доповнити московську армію, що покидає свій стан.

Про це інформує CNN, пише Dailylviv.com.

Група нещодавно отримала зброю з Північної Кореї, заявив високопоставлений чиновник США, що є ознакою її зростаючої ролі у війні в Україні.

США вважають, що ПВК «Вагнер» може бути втягнуто в боротьбу за владу з російською армією, оскільки вона бореться за вплив на Кремль.

«У певних випадках російські військові чиновники фактично підпорядковуються командуванню «Вагнера», — сказав Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки. «Для нас цілком очевидно, що ПВК «Вагнер» стає конкуруючим центром влади для російської армії та інших російських міністерств».

Викриття про Групу Вагнера з’явилося через день після історичного візиту президента України Володимира Зеленського до Вашингтона, де він подякував Сполученим Штатам за військову допомогу та сказав, що потрібно більше, щоб відбити наступ Росії.

Трохи передісторії: Вагнер став ключовим гравцем у 10-місячному конфлікті. Групу часто називають  негласними військами президента Росії Владіміра Путіна. З моменту створення в 2014 році вона розширила свій вплив у всьому світі, і її звинувачують у військових злочинах в Африці, Сирії та Україні.

Кірбі сказав, що за оцінками США Вагнер зараз має близько 50 000 співробітників, дислокованих в Україні, з яких 40 000 можуть бути засудженими, набраними з російських в'язниць. За його словами, група витрачає 100 мільйонів доларів на місяць на фінансування своєї діяльності в Україні. 

Засновник угруповання Євген Прігожин навіть особисто їздив до російських в'язниць, щоб сам вербувати засуджених для того, щоб йти на передову і воювати. Деякі з них страждають від "серйозних захворювань", - сказав Кірбі.

«Складається враження, що пан Прігожин готовий просто кинути російські тіла в м’ясорубку, в Бахмуті. Насправді близько 1000 бійців Вагнера були вбиті в боях лише за останні тижні, і ми вважаємо, що 90% з цих 1000 бійців були фактично засудженими», – сказав Кірбі.

Пригожин, якого іноді називають «кухарем Путіна», має тісні зв’язки з російським президентом. Але Кірбі припустив, що він працює над зміцненням цих зв’язків, намагаючись посилити російські війська шляхом вербування найманців.

«Вся справа в тому, наскільки добре він виглядає для пана Путіна і наскільки добре його поважають у Кремлі», — сказав він. «Насправді ми зайшли б так далеко, щоб сказати, що його вплив розширюється».

Минулого місяця «Вагнер» отримав від Північної Кореї піхотні ракети та ракети, сказав Кірбі, що свідчить про те, як Росія та її військові партнери продовжують шукати способи обійти західні санкції та експортний контроль.

За обладнання оплатив Вагнер, а не російський уряд. США не вірять, що це суттєво змінить динаміку бойових дій в Україні, але припустили, що Північна Корея може планувати доставляти додаткові матеріали.

Кухар Путіна Прігожин послав Європарламенту бандитську мітку - закривавлену кувалду

Командування армії Прігожина - це колишні спецпризначенці

Видалятимемо відразу обидві нирки і печінку: Пригожин пообіцяв втручання у вибори в США

На штурм Києва готують кадировців і вагнерівців

Вагнергейт і кріт у Києві: погляд з Польщі

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів