Польща створить антиросійську коаліцію без Німеччини, - Моравецький

14:58 22 січня 2023 р.

Фото до новини

Ми не дамо Росії захопити Київ, а потім підпалити Європу, заявив прем’єр-міністр Республіки Польща Матеуш Моравецький.

Про це інформує PAP, пише Dailylviv.com.

У п'ятницю на американській базі Рамштайн у ФРН відбулося засідання Контактної групи з оборонної підтримки України. Однак рішення про передачу Україні танків Leopard 2 воно не прийняло. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив у п'ятницю, що питання дозволу на експорт танків Leopard 2 обговорювалося, але рішення з цього приводу не було і що «всі «за» і «проти» слід ретельно зважити». 

Як ви оцінюєте результати п'ятничної зустрічі та ставлення Німеччини? - запитали прем'єр-міністра Республіки Польща  Матеуша Моравецького. 

- Ставлення Німеччини є неприйнятним, - відповів прем'єр-міністр Матеуш Моравецький . - Вже майже рік, як почалася війна. Кожен день гинуть невинні люди. Російські бомби сіють хаос в українських містах. Атакують цивільні об'єкти, вбивають жінок і дітей. Докази військових злочинів, скоєних російською армією, можна побачити на телебаченні та в YouTube. Що ще потрібно Німеччині, щоб відкрити очі і почати діяти відповідно до потенціалу німецької держави? Крім того, вона не повинна активувати 100 відсотків своїх ресурсів - 30 відсотків достатньо. Навіть 10 відсотків. Це був би прогрес. Але, перш за все, Берлін не повинен підривати чи саботувати дії інших країн.

Поляки і Польща багато зробили для України. Як щодо військової підтримки, підтримки біженців війни, так і для дипломатичної підтримки. Не минає дня, щоб польський уряд не шукав допомоги Україні в різних переговорах на міжнародному форумі. Велику роботу в цьому питанні зробив і президент Анджей Дуда. Ми тісно співпрацюємо зі США, ми створили коаліцію європейських країн, які долучилися до підтримки України. Я сам мав незліченну кількість розмов про санкції. І якраз тоді, коли здається, що справи щодо важкого озброєння для України рухаються трохи краще, Німеччина втручається та викликає занепокоєння. Ворог на Сході, а ми витрачаємо час на дискусії, які ні до чого доброго не ведуть...

- У чому, на вашу думку, причина стриманості Берліна?

- Німеччина потрапила в пастку, яку сама собі поставила. Вона роками проводили політику зближення з Росією. Німці сподівалися задобрити російського ведмедя щедрими контрактами. Ця політика збанкрутувала, і німцям досі важко визнати свою помилку. Wandel durch Handel (Зміни через торгівлю - DL) стали синонімом епохальної помилки. Я постійно звертаюся до Олафа Шольца з проханням вжити рішучих дій. Німеччина є потужною державою з точки зору своєї економіки та військової сили. Я намагаюся зважувати свої слова, але скажу прямо. Україна та Європа виграють цю війну – з Німеччиною чи без неї. Однак від Німеччини залежить, чи захочуть вони приєднатися до місії зупинення російського варварства, чи будуть пасивно спостерігати за цим, прирікаючи себе бути записаними на неправильному боці історії.

PAP: - Міністр Пісторіус заперечив, що Берлін в односторонньому порядку заблокував постачання танків Україні. Чи плануєте ви поговорити з канцлером Шольцем і переконати його передумати? Або польський уряд планує інші дії для тиску на Німеччину?

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький: - Оскільки міністр Пісторіус заперечує, що Німеччина блокує постачання танків Україні, я хотів би почути чітку заяву про те, що Берлін підтримує їх відправку. Як і те, що Німеччина розглядає можливість приєднання до коаліції країн, які відправлять в Україну Leopards. Війна тут і зараз. Українським захисникам Європи танки потрібні негайно. Німці хочуть тримати їх на складах, доки Росія не поб'є Україну і не постукає на Берлін?

PAP: - Польща заявила про передачу Україні 14 танків Leopard 2. Що буде далі з нашою декларацією, якщо Німеччина не погодиться або продовжуватиме відкладати прийняття рішення з цього питання?

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький: - Ми створимо «меншу коаліцію» країн, готових пожертвувати частину свого сучасного обладнання, сучасні танки воюючій Україні. Ми не будемо пасивно спостерігати, як Україна стікає кров'ю. Український народ бореться за нашу свободу. Відправка Leopards в Україну є питанням польського та європейського сенсу існування. Ми не дамо Росії захопити Київ, а потім підпалити Європу. Рішення підтримати українську армію виправдане як політично, так і морально. Я сподіваюся, що німці це зрозуміють швидше, ніж пізніше. Проте будь-яка країна, яка вже це розуміє, обов’язково піде по стопах Польщі. 

Бундесвер готується передати Україні 19 танків Leopard 2A5, - Spiegel

Уже сформовано коаліцію держав, які готові надати Україні танки, - Сибіга

Німеччина прийме рішення про постачання Leopards перед Рамштайном

Німецькі танки Leopard не їдуть в Україну: бундестаг проти

Польща з союзниками формує бронетанкову бригаду з Leopard для України

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів