Бундесвер готується передати Україні 19 танків Leopard 2A5, - Spiegel

10:13 22 січня 2023 р.

Фото до новини

Майже всі політичні табори критикують відсутність рішення щодо поставок Leopard 2 в Україну і є велика ймовірність, що міністр оборони вже знає кількість німецьких танків для Києва.

Уряд Німеччини зазнає подальшого тиску через питання про те, чи повинна Німеччина постачати Україні сучасні танки Leopard . За інформацією SPIEGEL, Міноборони має детальний перелік різних моделей Leopard, які є у військових з початку літа 2022 року та які можуть бути розглянуті для доставки в Україну. Таблиця, яка засекречена, є у SPIEGEL, пише Dailylviv.com.

Згідно зі списком, у Бундесвері всього 312 різних танків Leopard 2 різних серій, з яких 99 були на техобслуговуванні та ремонті в оборонній промисловості в травні минулого року, а один вже був на утилізації. У результаті у списку на вкладці «Інвентар військ» є 212 моделей Leopard 2. Серед них різні моделі 2А5, 2А6, 2А7 і 2А7В, що є найсучаснішою версією системи озброєння. Станом на 22 травня у війську було 53 одиниці Leopard 2A7V.

За словами інсайдерів Бундесверу, список також показує, які моделі підходять для доставки в Україну. Відповідно, можна припустити, що Бундесвер може передати 19 моделей Leopard 2A5. Згідно зі списком, наразі вони використовуються для «зображення ворожих сил» у центрі бойової підготовки армії, тобто імітують ворожі танки під час маневрів. У військах кажуть, що моделі 2А5 краще не використовувати, оскільки вони використовуються лише для навчань.

Відкладене рішення про постачання Україні німецьких бойових танків викликало жорстку критику не лише в опозиції. Розчаровані голоси лунають і з коаліції. Голова комітету з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн (Вільна демократична партія Німеччини) заявила в п'ятницю ввечері в журналі ZDF: "Історія дивиться на нас, і, на жаль, Німеччина щойно зазнала поразки". Канцлер Олаф Шольц (Соціал-демократична партія Німеччини) у цьому питанні є «катастрофою», тому що, з одного боку, Німеччина надає Україні масову підтримку, але відсутність рішення щодо бойових танків створює інше враження. Шольц залишається винним у поясненнях.

На державній партійній конференції у Білефельді Крістіан Лінднер (ВДП) закликав нового федерального міністра оборони Бориса Пісторіуса (СДПН) розглянути подальшу допомогу Німеччини. "Новий міністр оборони - це також нова можливість для Німеччини перевірити, що ще ми можемо зробити, щоб допомогти Україні в її боротьбі за мир і свободу", - сказав Лінднер. Про яку саме допомогу йдеться, політик не пояснив.

Попри значний тиск з боку України та держав, які її підтримують, федеральний уряд досі не прийняв рішення щодо доставки Києву основних бойових танків Leopard 2. У п’ятницю союзники зібралися на конференцію в Рамштайні, на якій було узгоджено надання додаткової мільярдної допомоги Україні, яку атакувала Росія. Міністр оборони Пісторіус заявив у кулуарах зустрічі, що наявність і кількість танків Leopard буде переглянуто.

"Принаймні сигнал був би правильним, щоб дати партнерам зелене світло", - сказала Штрак-Ціммерманн. Мається на увазі бажання таких країн, як Польща, поставити в Україну свій німецький "Леопард-2". Для цього їм потрібен дозвіл з Берліна. Вона впевнена, що танки «Леопард-2» згодом будуть доставлені в Україну.

Віце-президент Бундестагу Катрін Герінг-Екардт сказала медіагрупі Funke: "Я б хотіла, щоб уряд Німеччини вже розчистив шлях для постачання танків Leopard цього тижня. Вони терміново потрібні Україні. Україна захищає не лише власну державу, а й нашу свободу».

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні в п'ятницю ввечері, зазначив, що на перемовинах у Рамштайні він почув багато розуміння щодо потреб своєї країни. «Так, нам ще доведеться боротися за постачання сучасних танків, але з кожним днем ​​ми робимо все більш очевидним, що альтернативи вибору танків немає».

Уже сформовано коаліцію держав, які готові надати Україні танки, - Сибіга

Німеччина прийме рішення про постачання Leopards перед Рамштайном

Німецькі танки Leopard не їдуть в Україну: бундестаг проти

Польща з союзниками формує бронетанкову бригаду з Leopard для України

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів