Німеччина прийме рішення про постачання Leopards перед Рамштайном

18:19 13 січня 2023 р.

Фото до новини

Німеччина прийме рішення про надсилання бойових танків Leopard в Україну наступного тижня, оскільки європейські союзники вирішують, як допомогти уряду в Києві у разі розгортання бойових дій навесні.

Про це інформує Bloomberg, пише Dailylviv.com.

За словами двох чиновників, знайомих з думкою уряду, у зв’язку зі збільшенням кількості закликів до Берліна надати важкі танки, Німеччина, швидше за все, вирішить поставити Leopard.    

За словами німецького чиновника, знайомого з планами, який побажав залишитися невідомим, оскільки справа є конфіденційною, Берлін прийме рішення до зустрічі високопоставлених чиновників оборони країн-союзників на американській авіабазі в Рамштайні 20 січня. Міністр оборони США Ллойд Остін і його колега Німеччини Крістін Ламбрехт також зустрінуться в Берліні напередодні.  

На зустрічі в Рамштайні Ламбрехт надішле чітке повідомлення про Leopards, сказав чиновник. Станом на четвер Берлін все ще не прийняв конкретного рішення, але тиск на Німеччину посилюється, щоб надіслати важкі танки, за словами іншого європейського чиновника.   

Велика Британія готова відправити в Україну власні бойові танки Challenger 2 в рамках спільної угоди з іншими союзниками, сказав чиновник. 

На канцлера Олафа Шольца посилюється тиск, щоб він дозволив постачання бойових танків в Україну через тиждень після того, як він оголосив, що Німеччина поставить Києву бронетехніку та додаткову повітряну систему Patriot

Тепер є ознаки того, що Шольц, можливо, буде готовий відмовитися від свого початкового протистояння надсиланню танків Leopard або що він може дозволити таким країнам, як Польща та Фінляндія, реекспортувати свої власні Leopard в Україну, для чого потрібна згода Берліна. 

«Німеччина не повинна стояти на заваді, коли інші країни вирішують підтримати Україну, незалежно від того, що вирішить Німеччина», — заявив у четвер віцеканцлер Роберт Хабек щодо запиту Польщі надіслати танки Leopard 2. Міністр юстиції Марко Бушман також заявив в інтерв’ю в п’ятницю, що відправляння танків Leopard 2 «не повинно бути табу».

Прессекретарка німецького уряду Кістіане Хоффманн сказала, що польський уряд наразі не надсилав офіційного запиту, і дала зрозуміти, що відправляння цих танків без дозволу Німеччини буде «незаконним».

«Потрібне схвалення федерального уряду», — сказав Хоффман на черговій урядовій пресконференції в Берліні. «Це правила». 

Досі незрозуміло, чи Німеччина дозволить іншим країнам надсилати тільки танки Leopard, чи вона сама надішле такі танки. Окрім танків Leopard 2, у Німеччині все ще є близько 180 версій старішого Leopard 1. Німецькі офіційні особи зазначають, що Leopard 1, який був створений у 1960-х роках, все ще міг би конкурувати з російським бойовим танком. 

Польща передасть Україні роту танків Leopard, - Дуда у Львові

Німеччина оновила список допомоги Україні

Німеччина обіцяє швидке постачання запчастин для відновлення енергетики України

Американські інструктори починають в Німеччині розширені навчання українських військових

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів