Нове вторгнення з Білорусі є малоймовірними в найближчі місяці: чому, - ISW

11:30 21 жовтня 2022 р.

Фото до новини

В ISW вважають малоймовірним новий наступ на Україну з території Білорусі. Заява по зростання загрози такого наступу напередодні пролунала з українського генштабу.

Про це інформує DW, пише Dailylviv.com.

Ризик нового наступу з території Білорусії залишається низьким попри заяву заступника начальника головного оперативного управління генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ) Олексія Громова про зростання такого ризику, вважають в американському Інституті вивчення війни (ISW).

У звіті, опублікованому в ніч на 21 жовтня, аналітики зазначають, що нове вторгнення є малоймовірними в найближчі місяці, оскільки російські війська не мають спроможності перекрити українські лінії постачання з заходу шляхом наземного наступу.

Експерти пояснюють: найближча українська залізнична лінія зі сходу на захід проходить за 30 км від білоруського кордону, а Прип'ятські болота на півночі України та Білорусі надзвичайно ускладнюють маневри через міжнародний кордон у Волинській та Рівненській областях. Тим часом автомобільна та залізнична мережі України мають достатньо вузлів із Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною, щоби російське вторгнення з Білорусі не могло серйозно погіршити українські логістичні лінії, не проникаючи вглиб України, як це зробили росіяни під час битви за Київ. Вони зауважують, що тоді російські війська були сильнішими, а зараз - значно послаблені.

Британська розвідка: У Білорусі навряд значна кількість військ РФ

У сьогоднішньому звіті військова розвідка Великобританії також пише про Білорусь. За її даними, наразі малоймовірно, що Росія справді розмістила значну кількість додаткових військ у Білорусі. Напередодні правитель Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що до складу нового російсько-білоруського контингенту військ будуть залучені 70 тисяч білоруських військових і до 15 тисяч росіян. 

"Росія навряд чи зможе сформувати боєздатні з'єднання заявленої чисельності: її сили залучені в Україні. Білоруські військові, швидше за все, зберігають мінімальну здатність до проведення складних операцій. Ця заява, ймовірно, є спробою продемонструвати російсько-білоруську солідарність і переконати Україну переключити сили на охорону північного кордону", - йдеться в огляді. 

Раніше речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Білорусь може концентрувати живу силу на кордоні, щоби закріпити українські сили на півночі України та запобігти їхньому розгортанню в районі контрнаступу ЗСУ на півдні та сході України.

Зліт Міг-31К з Білорусі, носія ракет Кинджал, - Беларускі Гаюн (доповнюється)

Уночі до Білорусі з РФ прилітав Ан-148, який привіз невідомий вантаж, - БГ

Іранські дрони-камікадзе, ймовірно, доставлені в Білорусь для атак на захід України,- тероборона Захід

Білорусь запровадила режим контртерористичної операції

До військ Білорусі і Росії, які розгортають на західному напрямку, увійде 70 тис білорусів, - Лукашенко

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів