Є загроза активних наступальних дій російських військ уже в найближчі години, – військовий експерт

23:18 4 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: «РИА Новости»

На цьому наголосив у четвер, підбиваючи підсумки 4 вересня, керівник ЦВПД і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у четвер коментувати підсумки 4 вересня традиційно – «з поганого:

1. Російські окупанти чітко націлилися на Маріуполь. Сьогодні був бій під Широкиним. Але це – чергова розвідка боєм. 

Якиоюкров'ю обійдеться нам оборона Маріуполя – невідомо. За нашими даними, українське командування також підтягує до міста серйозні сили – не на словах, а на ділі. 

Та й самі городяни готові встати грудьми на захист рідного міста від агресора. Це дає надію, що триколірна чума не пройде. 

У той же час, є загроза активних наступальних дій російсько-терористичних військ уже в найближчі години. Противник може прагнути захопити якомога більші території до якихось мирних переговорів, – в цих кордонах Путін і прагнутиме створити «нове Придністров'я» на Донбасі. 

2. Поки Кремль теревенить про свій «мирний план», а на Донбасі йдуть бої, росіяни посилено перекидають в Україну все нові підрозділи. Плюс на підхваті солідний резерв. 

У РНБО сьогодні повідомили, що поблизу кордону з Україною на прикордонних територіях РФ нарахували 14 батальйонних тактичних груп (БТГ) і близько 1 000 одиниць військової техніки.  За нашими даними, кількість БТГ все ж значно більше, плюс зафіксовані й ротні тактичні групи, і диверсійно-розвідувальні групи. Не будемо сперечатися з РНБО, але налаштованістю на мирний діалог з боку Москви це точно не пахне. 

3. Триває нездоровий резонанс із приводу командира тербатальона «Прикарпаття», заарештованого за самовільне залишення зони АТО. Це – один із багатьох приводів в черговий раз висловити жорстке невдоволення військовим керівництвом, а тих, хто втекли з поля бою, оголосити героями. 

У цій та подібних ситуаціях я б не поспішав ламати списи. Будемо пам'ятати, що у кожного – своя правда (і, до слова, саме через залишення деякими підрозділами своїх позицій наші війська останнім часом потрапляли в котли, що вело до значних втрат). 

Встановити справжню картину – завдання слідства. Якщо хто не буде згоден з його висновками – тоді можна сперечатися. 

У той же час, правосуддя не може бути виборчим, тим паче – на війні. Якщо за гратами сидить комбат, то там же місце й тим панам в званнях та посадах повище, які теж кинули свої війська й втекли, а також через помилки або бездіяльності яких гинуть наші хлопці. 

От сьогодні в батальйоні «Азов» повідомили, що рашисти знищили укріпрайон батальйону й прикордонників – через «генералів, які о 2:00 обіцяли артилерійський вогонь точної наводкою, але нічого не зробили». Можливо, варто назвати прізвища цих генералів військовій прокуратурі, й розібратися в ситуації – під пильним оком громадськості? Все ж один покараний генерал сьогодні може означати сотні, якщо не тисячі, врятованих життів завтра. 

І хорошого: 

1. Президент Петро Порошенко погодив із лідерами США, Німеччини, Франції, Великої Британії та Італії проект мирного плану, який має бути прийняте на рівні «тристоронньої контактної групи» за участю представників терористичних організацій.  Особисто я не особливо вірю в можливість мирного діалогу без збитку для наших інтересів.

У цій історії обнадіює обмовка Порошенка про те, що в разі зриву переговорів може бути запущено інший варіант, який він назвав «рішучими діями».  Що ж, чекаємо розвитку подій – сподіваючись на краще, готуючись до найгіршого. 

2. НАТО не обіцяє військову допомогу, але не має нічого проти, якщо окремі країни-члени Альянсу допоможуть Україні. Про це сьогодні заявив генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен. 

Власне, це позиція з циклу «і вашим, і нашим» – щоб ніби як і не відмовити Києву, і не накликати гнів Москви. Але згадаємо, що зовсім недавно європейські країни взагалі сахалися обговорення можливості військової допомоги – навіть стсовно оборонних озброєнь. Так що сьогодні ми бачимо безсумнівний прогрес. 

Плюс НАТО говорить про створення чотирьох трастових фондів для України. Як відомо, трастові фонди наповнюються за бажанням окремих країн-членів Альянсу.

Так що надалі, щоб ці «скарбнички» працювали, потрібна активна робота наших дипломатів. Сподіваюся, у них все вийде. 

3. Лідери провідних країн Заходу, які беруть участь в нинішньому саміті НАТО в Уельсі, в цілому підтримали ідею посилити санкції проти Росії. Рішення про посилення санкцій має бути прийняте вже завтра. 

Тут коментарі зайві. І зараз на поминках своїх солдатиків, які здохли на Донбасі, російські мамки й папки змушені закушувати рідною ріпою замість пармезану. Якщо санкції ще більше вдарять по Росії – це можна тільки вітати». 

Дмитро Тимчук повідомив це сьогодні, 4 вересня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» й на сайті «ІС»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів