Байден оголосив про нову допомогу Україні і призначення Прітцкер спецпредставником США в Києві

07:34 22 вересня 2023 р.

Фото до новини

Наступного тижня в Україну будуть доставлені перші американські танки Abrams, а потім прибуде друга батарея ППО HAWK.

Генеральний штаб ЗСУ опублікував промову президента США Джо Байдена, виголошену під час зустрічі у Вашингтоні з президентом України Володимиром Зеленським. Dailylviv.com для зручнішого сприйняття читачам цього тексту додав підзаголовки - з прямої мови Джо Байдена.

«Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати хоробрий народ України. Це не просто інвестиція в майбутнє України. Але в майбутнє, де ввесь світ поважатиме принципи незалежності, суверенітету та територіальної цілісності. Прихильність Сполучених Штатів Україні не послабиться. Путін все ще може помилково вірити, що він може пережити Україну. Путін може сумніватися в нашій стійкості. Він помиляється. Ми будемо відстоювати волю і свободу сьогодні, завтра і скільки буде потрібно» - наголосив Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден (President Joe Biden) 21 вересня 2023 року.

"Ми підтримуємо справедливий і міцний мир, який поважає суверенітет України та її територіальну цілісність"

«На початку цього тижня на Генеральній асамблеї ООН я чітко дав зрозуміти, що жодна нація не може бути справді безпечною у світі, якщо ми насправді не станемо й не захистимо свободу України від цієї російської жорстокості та агресії. Ось чому ми об’єднали коаліцію з понад 50 країн — понад 50 країн, щоб допомогти Україні захиститися, і це критично важливо.

І тому разом з нашими партнерами в Україні ми надали гуманітарну допомогу, а також надали десяткам мільйонів людей їжу, чисту воду та багато іншого. І ось чому ми розпочали процес формалізації нашої довгострокової відданості безпеці України разом з G7 та іншими партнерами.

І тому ми підтримуємо справедливий і міцний мир, який поважає суверенітет України та її територіальну цілісність.

Хоробрий народ України — і це не гіпербола, народ України продемонстрував величезну хоробрість — величезну хоробрість — надихнув світ — буквально надихнув світ своєю рішучістю захищати ці принципи.

Разом з нашими партнерами та союзниками американський народ сповнений рішучості подбати про те, щоб ми робили все можливе, щоб світ підтримував вас, і це наша головна мета зараз.

"Ми продовжуватимемо надавати безпекову допомогу, щоб підтримувати прогрес України у відвоюванні своєї території"

575 днів. Минуло 575 днів відтоді, як Путін розпочав свою жорстоку загарбницьку війну проти України. Путін думав, що зламає Україну. Він думав, що може зламати тебе. Він недооцінив наслідки захоплення українського народу. Від ваших (українських) дітей до бабусь і дідусів, я ніколи не бачив стільки мужності цивільних осіб. Це дійсно дивовижно. Це дивовижно.

І він також думав, що зможе зламати Західний альянс і НАТО у підтримці вас. І він також думав, що зламає волю націй у всьому світі. 

Ну, він помилився. Він продовжує помилятися. Незломлена, нескорена і незавойована Україна доводить, що ніщо не може загасити вогник свободи, який палає в серцях вільних людей.

І, пане Президенте, американський народ — як демократи, так і республіканці, сім’ї у всій нашій країні — розуміють, що Україна бореться захистити те, за що поколіннями стояли, зберігали та захищали американці. Це досить засадничо: свобода, воля та суверенітет.

І як я чітко заявив в ООН цього тижня — і ви були там — увесь світ зацікавлений у тому, щоб жодній нації, жодному агресору не дозволили силою захопити територію сусіда. Американський народ ніколи не похитнеться у своїй відданості цим цінностям.

Ось чому разом з нашими союзниками та партнерами ми продовжуватимемо надавати безпекову допомогу, щоб підтримувати прогрес України у відвоюванні своєї території. І ми продовжимо надавати гуманітарну допомогу мільйонам невинних, які постраждали від цієї російської агресії. І те, що вони зробили з вашими дітьми, просто — злочинно.

І ми збираємося продовжувати підтримувати дипломатичні зусилля України щодо встановлення справедливого та міцного миру — миру, який захищатиме суверенітет і територіальну цілісність України.

"Росія сподівається знову використати зиму як зброю проти народу України"

Одна росія — одна росія стоїть на заваді миру. Вона це (війну) може закінчити сьогодні. Натомість росія хоче отримати більше зброї від Ірану та Північної Кореї. Це порушило б численні резолюції Ради Безпеки ООН, за які москва сама проголосувала.

Натомість, оскільки загроза голоду все ще переслідує сім’ї по всьому світу, росія бомбить зернові сховища в Україні та роз’єднує сім’ї, викрадає – ось що я не можу подолати – викрадає тисячі українських дітей.

Натомість, коли дні починають ставати холоднішими, росія сподівається знову використати зиму як зброю проти народу України. Але як я говорив з президентом Зеленським, народ України налаштований на цю боротьбу. І Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати вас.

Сьогодні я схвалив наступний транш безпекової допомоги США Україні, включаючи більше артилерії, більше боєприпасів, більше протитанкової зброї. А вже наступного тижня в Україну будуть доставлені перші американські танки Abrams.

Ми також зосередилися на посиленні можливостей протиповітряної оборони України для захисту критичної інфраструктури, яка забезпечує теплом і світлом у найхолодніші та найтемніші дні року. Це включає забезпечення другої батареї ППО HAWK з постійними поставками додаткових систем HAWK та інших систем щомісяця впродовж зими. І новий пакет пускових установок і перехоплювачів, які захищатимуть Україну — українські елеватори, лікарні, школи та електростанції.

Це допоможе зберегти українські життя.

"Ми прагнемо допомогти Україні створити сили, здатні забезпечити довгострокову безпеку України" 

Подібно до того як ми прагнемо допомогти українцям захистити себе зараз, ми також прагнемо допомогти їм відновитися та відбудуватися для майбутнього, включаючи підтримку реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією, створення середовища, де бізнес може процвітати та куди американський та європейський бізнес хоче інвестувати.

Пані та панове, минулого тижня я оголосив про призначення Пенні Прітцкер нашим новим спеціальним представником. Пенні, дякую за бажання повернутися. Вона стане спеціальним представником з питань економічного відновлення України, щоб допомогти Україні відкрити ринки, мобілізувати інвестиції та провести необхідні економічні реформи.

І разом з 29 іншими партнерами — партнерами,  союзниками друзями та їхніми партнерами — ми прагнемо допомогти Україні створити сили, здатні забезпечити довгострокову безпеку України — здатні стримувати майбутні загрози її суверенітету, територіальній цілісності та свободі, які зараз тривають.

Тому що це все про: майбутнє, майбутнє свободи. Америка ніколи не зможе, ніколи не відступить від цього.

Ось чому через 575 днів ми підтримуємо Україну і будемо підтримувати вас, пане Президенте. І тому ми так пишаємося можливістю бути з вами.

Ми з вами і ми залишаємося з вами».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів