Американські експерти розповіли, як HIMARS звільняли Херсон

10:35 14 листопада 2022 р.

Фото до новини

Успіх України значною мірою став результатом інноваційного використання Збройними Силами України високоточної реактивної системи HIMARS для переривання російських ліній постачання.

Про це інформує ISW (Інститут дослідження війни, США), пише Dailylviv.com.

Боєприпаси HIMARS, які США надали Україні, не годяться для руйнування мостів - їхні боєголовки замалі й не оптимізовані для таких ударів. ЗСУ розробили тактику, щоб обійти це обмеження, завдаючи ударів по ключовому Антонівському мосту та дорозі, що пролягала над Каховською дамбою, щоб продірявити проїжджу частину, зробивши її непридатною для використання, без фактичного руйнування інфраструктури мостів (або серйозного пошкодження дамби).

ЗСУ продовжували завдавати ударів по мостах, коли росіяни намагалися їх відремонтувати, націлюючись на ремонтне обладнання, а також на дороги, поки росіяни нарешті не здалися. Росіяни намагалися побудувати понтонний міст під Антонівським мостом як пом'якшення, але ЗСУ також атакували цю спробу, змусивши росіян відмовитися від нього.

Наприкінці росіяни залишилися з баржами, які перевозили припаси, обладнання та підкріплення зі сходу на західний берег. ЗСУ також атакували баржі та райони висадки, але переправної системи в будь-якому разі було недостатньо для забезпечення 20-тисячних російських механізованих військ, які намагалися утримати свою дислокацію на західному березі річки.

Було зрозуміло, що росіяни не зможуть захистити цю територію до того часу, коли генерал російської армії Сєргєй Суровікін прийняв командування російським вторгненням в Україну 8 жовтня. Суровікін заявив про свій намір відійти із західного Херсона майже негайно і, ймовірно, почав висувати умови для відступу впродовж кількох тижнів.

Незрозуміло, чи Путін дозволив Суровікіну повністю покинути західний Херсон на той час, чи Суровікін мав продовжувати працювати над тим, щоб переконати Путіна в безнадійності будь-яких спроб утриматися у західній Херсонщині. Хоч би що там було, міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу зустрівся з Суровікіним 9 листопада в постановочній публічній обстановці та наказав йому відійти, що Суровікін негайно зробив.

Зеленський з Єрмаком приїхали в Херсон

США збільшують виробництво HIMARS, оскільки війна в Україні загострюється

Американські ракети великої дальності в Україні могли би змінити історію

Останнє літо загарбників: в Україну прибули перші ракетні системи HIMARS

США поставлять Україні ракетні системи середньої дальності HIMARS

США передають Україні реактивні системи залпового вогню

ЗСУ одержують американські ракетні комплекси з дальністю дії до 300 км

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів