ЗСУ закінчують звільнення правого берега Херсонської області - ISW

10:31 12 листопада 2022 р.

Пошкодження ділянки дамби, Нова Каховка, 11 листопада. Джерело: супутникове зображення ©2022 Maxar Technologies

Пошкодження ділянки дамби, Нова Каховка, 11 листопада. Джерело: супутникове зображення ©2022 Maxar Technologies

Українські війська завершують звільнення західного (правого) берега Херсонської області після відступу звідти росіян.

Про це інформує ISW (Інститут дослідження війни, США), пише Dailylviv.com.

Міністерство оборони (МО) Росії заявило, що російські війська завершили відхід на східний (лівий) берег Дніпра о 5 ранку за місцевим часом 11 листопада. Хоча контингенти російських солдатів, ймовірно, залишаються на західному березі, вони, ймовірно, розпорошені по всій області та намагаються відступити, оскільки українські сили просуваються до річки Дніпро. Утім не виключено, що деякі, можливо, залишилися, намагаючись вести партизанську діяльність невеликими групами.

Незрозуміло, скільки російських солдатів наразі залишається на західному березі. Російські джерела зазначили, що відхід тривав три дні, і стверджували, що 20 000 російських військовослужбовців і 3500 одиниць військової техніки перейшли через Дніпро.

Супутникові знімки підтверджують заяви як українських, так і російських джерел про те, що російські війська зруйнували Антонівський та Залізничний мости (поблизу м. Херсона) і мостову дамбу Нової Каховки (на схід від м. Херсона поблизу Нової Каховки) через річку Дніпро та Дарівський міст (на північний схід від міста Херсона) над річкою Інгулець. Це була остання спроба заблокувати наступ українців у напрямку центру Херсонської області.

Геолокаційні супутникові зображення також вказують на те, що російські війська підготували першу та другу лінії оборони на південь від річки Дніпро та, ймовірно, продовжуватимуть зусилля щодо зміцнення позицій на лівому березі найближчими днями.

11 листопада українські війська здобули значні територіальні переваги по всій Херсонській області та найближчими днями продовжать зміцнювати контроль над західним берегом. Геолокаційні кадри та зображення показують, що українські сили просунулися до міста Херсон, ймовірно, вздовж траси Т1501 із заходу та М14 з півночі та взяли під контроль місто Херсон та кілька прилеглих населених пунктів уздовж цих доріг.

ISW закодувала всю західну Херсонську область як звільнену на основі нашої високовпевненої оцінки того, що росіяни позбавили себе можливості утримувати місцевість на правому березі Дніпра. Українські сили швидко завершать звільнення будь-яких районів, які ще не підконтрольні їм.

Російські мілблогери критикували заяви російського Міноборони про відхід Росії на лівий берег, але загалом більш стримано ставилися до українських здобутків 11 листопада. У російському Міноборони стверджували, що російські сили не залишили жодної одиниці техніки під час відходу, які деякі мілблогери прямо спростували як відверту неправду.[Проте багато мілблогерів представили відносно реальний огляд ситуації в Херсонській області, значною мірою підтвердили українські здобутки та підкреслили, що сам відступ був виправданим і необхідним вибором з військової точки зору. 

Українська розвідка повідомила, скільки російських солдатів ще є в Херсоні

Зеленський створив ще чотири військові адміністрації на Херсонщині

З Чорнобаївки вивезли всі літаки, а з Херсону - рештки Потьомкіна: на що натякає Росія

ЗСУ замикають кільце під Херсоном: можуть захопити 15 000 росіян,- генерали США

Пентагон: український контрнаступ на Херсонщині дав обнадійливі сигнали

HIMARS відрізали росіян від постачань техніки і особового складу з Криму

США бачать, що українські збройні сили повертають села під Херсоном

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів