В Україні слід очікувати збільшення смертності від COVID-19

19:13 8 листопада 2020 р.

Фото до новини

Регіонами з найбільшою очікуваною кількістю інфікованих є Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Харківська області та місто Київ.

Про такі прогнози повідомили науковці Національної Академії Наук, інформує DailyLviv.

Дослідники НАН України зробили шість головних висновків.

1. Темпи поширення епідемії в Україні за останній тиждень прискорилися, що призвело до перевищення середньої очікуваної кількості нових випадків та кількості летальних випадків. Репродуктивне число збільшилося на 5.5%, середньотижневе значення за останній тиждень склало 1.15. За останній тиждень стрімко зросла кількість людей, що одужують, – це свідчить про початок переобліку незавершених випадків. Це дозволить отримати адекватніші оцінки реальної кількості активних інфікованих, але унеможливлює аналіз реальних темпів одужання у період переобліку. Прогнозоване середнє значення кількості нових інфікованих на 13.11.2020 р. становить 10949 випадків і 190 летальних випадків на день. 

2. Спостережувана летальність (частка летальних випадків серед нових хворих, зведена до дати реєстрації хвороби) лишається в діапазоні 1.5–2%. Середній вік інфікованих зріс, сягнувши нового максимуму. Зростання відбулося за рахунок зменшення частки неповнолітніх хворих і збільшення частки хворих віком від 60-ти років.

3. Смертність з усіх причин вказує на суттєве збільшення додаткової смертності протягом жовтня, причиною цього може бути недооцінка числа смертей від COVID-19.

4. Частка інфікованих, які потребують госпіталізації, на цей момент становить близько 15% для України в цілому і майже не змінюється, хоча є досить неоднорідною для областей України.

5. Відсоток виявлення нових інфікованих ПЛР-тестами продовжує довготривалу тенденцію до зростання. Середнє значення за останній тиждень збільшилося до 21% порівняно з 18.1% минулого тижня. Цей показник дуже різний для регіонів України, найгірший показник у Житомирській області – 2.1 тесту на одне виявлення, або 47% виявлення, при тому, що до загальної кількості тестів входять як повторні тестування, так і тестування при одужанні. Такі показники свідчать, що тестування використовується як інструмент не стримування поширення інфекції, а лише діагностики кількості захворювань.

6. Пошукова статистика може бути індикатором, що попереджає про зростання кількості нових інфекцій.

Прогноз розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 6–13 листопада 2020 року («Прогноз РГ-27») зробила робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні (базова установа – Інститут проблем математичних машин і систем НАН України).

Нагадаємо, що за офіційною статистикою, на 6 листопада середня кількість осіб, що одужують, становить 5788 – це на 3300 людей на день більше, ніж спостерігалося минулого тижня. Темпи зростання кількості осіб, що одужують почали стрімко зростати і протягом тижня перевищили темпи зростання нових інфікованих. Зате смертність значно зросла порівняно з попереднім тижнем, та, з огляду на зростання кількості нових підтверджених інфікованих і госпіталізацій, слід очікувати подальшого зростання смертності.

Коронавірус забрав життя 56-річного завідувача відділення Львівської інфекційної лікарні

Червона зона: що заборонено в чотирьох районах Львівщини

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів